Lena hämtar gärna din röst

 

EU-valet närmar sig och Luleåbon Lena Eriksdotter-Ylikangas förbereder sig för uppdraget som ambulerande röstmottagare. Ett arbete i demokratins tjänst som hon gladeligen utför.

Från och med den 8 maj kan ambulerande röstmottagare komma hem till väljare, eller till en annan plats, för att ta emot röster. Tjänsten är avsedd för de som inte kan ta sig till en röstningslokal på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning och som inte vill använda sig av ett bud. Boka via Luleå kommun, tfn 0920-45 30 00 eller mejl val@lulea.se.

Lena Eriksdotter-Ylikangas med väskan som de ambulerande röstmottagarna tar med sig till alla hembesök. Den ska packas med valsedlar för det kommande EU-valet den 26 maj.
– Från och med den 8 maj, när förtidsröstningen börjar, är vi beredda att åka ut till väljare, säger Lena Eriksdotter-Ylikangas.

Ambulerande röstmottagare infördes i valet 2018 som ett lagkrav. Inför EU-valet 26 maj i år har valnämnden i Luleå kommun åter tillsatt fyra personer med den uppgiften. En av dessa är Lena Eriksdotter-Ylikangas, som med erfarenhet från förra valet, har full koll på rutinerna.

– Jag får en lista av kommunen varje dag på dem som bokat hembesök. Sedan fördelar jag arbetet mellan våra två arbetslag. De flesta besöken görs i tätorten i privata hem. Vi besöker också bland annat äldreboenden, sjukhuset, fängelset och häktet, säger Lena Eriksdotter-Ylikangas.

Valhemligheten ska bevaras

De ambulerande röstmottagarna får en utbildning av kommunen inför varje val. Det är viktigt att allt går rätt till och att valhemligheten bevaras. Lena Eriksdotter-Ylikangas förklarar att hon och kollegorna följer ett bestämt arbetssätt:

– Först och främst jobbar vi alltid i par. Valsedlarna läggs ut i bokstavsordning och så har vi med en vikskärm som väljaren kan sitta bakom. Precis som i en vallokal. Vi får naturligtvis inte påverka väljarna på något sätt. När väljaren är klar läggs kuverten med valsedlarna i ett annat kuvert som lämnas in till röstningsmottagningen i Kulturens hus. Där registreras de tillsammans med andra förtidsröster.

Lång erfarenhet

Lena Eriksdotter-Ylikangas har lång erfarenhet av valarbete, hon började redan i valet 1998. Trots att hon numer är pensionär har hon fortfarande uppdrag som god man, vilket hon också haft tidigare under många år.

– Jag har nytta av att ha arbetat med människor i hela mitt yrkesliv. När vi ambulerande kommer hem till väljare måste vi vara lyhörda och skapa trygghet och lugn. Särskilt för många äldre är det en högtidsstund att få lämna sin röst, och då ska dem inte behöva känna stress, säger hon.

Stötta medmänniskor

Lena Eriksdotter-Ylikangas är glad att hon kan hjälpa till i valet. Hon stöttar gärna sina medmänniskor, inte minst när det gäller demokratiska rättigheter.

– Det är viktigt att alla har möjlighet att rösta. I valet 2018 tog vi ambulerande emot 282 röster. Det är jag stolt över, avslutar hon.

 

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Karin Kemi

Logotyp