Ny gymnastikhall snart klar

Luleå kommun bygger en 1 620 kvadratmeter stor gymnastikhall i anslutning till befintliga Arcushallen i Karlsvik som beräknas bli klart vid årsskiftet 2019/2020. I Arcushallen ska även en del av befintliga lokaler anpassas för gymnastikverksamhet. Hallarna öronmärks för truppgymnastik och artistisk gymnastik.

– Kommunens beslut att bygga en specialhall för trupp- och artistisk gymnastik är helt avgörande för den fortsatta utvecklingen av gymnastiken i Luleå och betyder mycket för framtiden, säger en av föreningens eldsjälar och tränare Lars Stenberg.

– Hallen kommer även att vara bokningsbar för andra AG- och Truppföreningar inom ramen för hur den är utformad och utrustad.

Här inspekteras hallen inför det kommande taklyftet tillsammans med platschef Jan-Anders Forsberg från HÖ Allbygg. – Hallen kommer att vara väl rustad och består bland annat av både täckta och öppna gropar, trampolin och tumblinggolv, säger projektledare Gunnar Nyman från Luleå kommun. Foto: Juni 2019

Efterlängtad hall

Det är närmare 300 aktiva medlemmar i åldern 6-20 år som tränar artistisk gymnastik (AG) och truppgymnastik i Luleå idag. Men många, många fler står på kö för att få börja.

– Vi har 1 600 barn i kö till gymnastiken och vi är redan oroliga för att den nya hallen snabbt ska bli för liten, säger Lars Stenberg som är en av de 38 tränarna i föreningen Lulegymnasterna.

Senast föreningen kunde lätta på trycket i kön var 2003 då gymnastikanläggning VoltArenan invigdes och inför öppningen av den nya hallen är tacksamheten stor över att kunna erbjuda fler barn och ungdomar möjligheten att leva efter föreningens motto "Gymnastik för alla". 

50 års firande väntar i höst

Föreningen Luleågymnasterna som firar 50-års jubileum i höst har en lång och anrik historia som sträcker sig ända till början av förra seklet. Intresset för gymnastik och rörelse har alltid varit stort i stan men numera är föreningen ensam på arenan då det år 1969 genomfördes en sammanslagning av flera olika aktörer. Mer information om jubiléet och föreningen finner du via denna länk. Länk till annan webbplats.

Lulegymnasierna firar 50-års jubileum i höst och intresset för gymnastik bland Luleås barn och ungdomar är stort.

Stort och växande intresse

Lulegymnasterna använder idag lokaler på Träningsverket på Seminariet och Voltarenan för sin verksamhet och hoppas kunna behålla dessa hallar öppna även efter att den nya hallen i Karlsvik tagits i bruk.

– De ungefär 300 aktiva tävlingsgymnaster vi har i dag är fördelade på cirka 75 procent tjejer och 25 procent pojkar och de fördelas på trupp-, manlig- och kvinnlig artistisk gymnastik, säger Lars Stenberg.

– Föreningen kommer att se över möjligheten att ha kvar Voltarenen i någon form, säger Thor Stöckel, styrelseledamot i Lulegymnasterna.

– Syftet är såklart att kunna minska kön och därför är det bra om de allra yngsta, 4-7 åringarna, kan träna i denna något enklare hall för att sedan kunna gå över i de mer avancerade grupperna i den nya hallen.

Tidplanen verkar hålla trots att det är mycket som är ogjort. Här synas en av hallens hoppgropar.

Vilken gymnastisk gren är populärast i Luleå?
– Artistisk gymnastik är störst men skillnaden mot truppgymnastik är liten. Vilken som är störst hänger mer på hur man lyckats med ledarrekrytering än på popularitet.

Är Luleågymnasterna framgångsrika?
– Föreningen har nått längst inom artistisk gymnastik där senast Adela Bergström Larsson så sent som i juni i år tog sig till hoppfinal på Junior SM.

– På den manliga sidan sticker Marcus Stenberg ut som mångfaldig JSM-mästare och han tävlar nu på hög internationell nivå med goda resultat. Bara under senaste året har han representerat Sverige på Junior-EM, Världsungdoms-OS och Junior-VM. Om tre veckor kommer han att representera Sverige på Europeiska Ungdoms-OS.

– Föreningen har dessutom Emil Espling med i juniorlandslaget. Föreningen har också lyckats bra med att få igång barngrupper under året och den verksamheten ökar. Truppverksamheten har länge varit stabil och man arbetar nu på höja nivån.

1000 aktiva gymnaster är med i föreningen Lulegymnasterna. 1600 står i kö. Att hallen är efterlängtad för att kunna utveckla verksamheten och få in ännu fler aktiva är lätt att förstå.

Ut med det gamla - in med det nya

Den nya gymnastikhallen är 1 620 kvadratmeter och mäter 40 x 40 meter. Höjden i hallen blir 14, 2 meter.

I Arcushallens gamla restaurangdel rivs kök- och diskrum för att rymma ytterligare en mindre hall som blir 230 kvadratmeter stor. Där ska ny gymnastikmatta läggas och ribbstolar monteras upp. Hallen ska vara bokningsbar och kan även användas för uppvärmning.

Serveringsytan i den gamla restaurangdelen ska behållas i nuvarande skick och kommer fortsättningsvis att vara i bruk och kan nyttjas för servering i samband med evenemang.

Den nya gymnastikhallen är 1 620 kvadratmeter stor och mäter 40 x 40 meter.
Höjden i hallen blir 14,2 meter.

Utrustning i den nya hallen

Den nya hallen kommer att bli fullt rustad för MAG (Manlig artistisk gymnastik), Trupp och KVAG (kvinnlig artistisk gymnastik). Utrustningen består bland annat av både täckta och öppna gropar, trampolin och tumblinggolv.

Manlig artistisk gymnastik

  • Friståendegolv
  • Bygelhäst
  • Ringar
  • Hoppbord
  • Barr
  • Räck

Kvinnlig artistisk gymnastik

  • Friståendegolv (gemensamt med MAG)
  • Hopp (gemensamt med MAG)
  • Bom
  • Dambarr

Trupp

  • Tumblinggolv
  • Airtrack
  • Trampetter

Föreningen med i planeringen av hallen

I arbetsgruppen inför utformningen av den nya gymnastikhallen har förutom representanter från Luleå kommun även föreningens representanterna Lars Stenberg, Kristin Grahn, Lina Espling och Hanna Sjödahl funnits med.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren
Foto: Eva Sundgren och Wikimedia

Logotyp