Enskilda avlopp inventeras för friskare vatten

Dåligt fungerande avlopp släpper ut ämnen som riskerar att förorena mark och vatten, även dricksvatten. För att långsiktigt säkerställa tillsynen av enskilda avlopp och på så sätt skydda både hälsa och miljö har Luleå kommun tagit fram en inventeringsplan som ska gälla de kommande tio åren.

Det finns omkring 4 200 enskilda avloppsanläggningar i Luleå kommun. Många är gamla och bristfälliga och behöver åtgärdas. Under 2018 inventerade kommunen omkring 400 enskilda avlopp längs Luleälven, från Karlsvik i söder till Avan i norr. Området tillhör Gäddviks vattenskyddsområde och det är från det här vattendraget många Luleåbor får sitt dricksvatten.

Resultatet från inventeringen visar att 80 procent av de enskilda avloppen har brister som gör att de inte uppfyller dagens krav på rening. Det innebär att ca 270 anläggningar kommer att antingen förbjudas eller behöva åtgärdas. Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att kontrollera att det enskilda avloppet fungerar och uppfyller de krav som gäller.

– Det är lite som att ha en bil, den måste besiktigas med jämna mellanrum, säger miljöinspektör Karolin Bylund.

En av de vanligaste bristerna är att anläggningarna är gamla, ofta 30 år eller äldre. Den renande funktionen försämras redan efter 10-15 år och avtar med tiden.

För en fastighetsägare som måste åtgärda sitt avlopp kan det innebära en kostnad på
50 000 – 120 000 kronor, beroende på platsens förutsättningar och typ av avlopp. Under våren kommer fastighetsägare längs Luleälven att få beslut om vad som behöver åtgärdas och de har sedan två till fem år på sig att åtgärda bristerna.

Från och med januari finns en VA-rådgivare som hjälper fastighetsägare i Luleå och övriga fyrkantskommuner med frågor om enskilda avlopp och vatten.

Områdesindelning för inventering

Kommunen har delats upp i tretton inventeringsområden. Under den kommande tioårsperioden prioriteras Råneå älvdal (nr 2), Persöfjärden (nr 4) samt Vitådalen (nr 1).

Långsiktig plan för inventering

För att långsiktigt säkerställa tillsynen har kommunen tagit fram en inventeringsplan för enskilda avlopp som sträcker sig tio år framåt, från 2019 till och med 2028. Alla enskilda avlopp ska inventeras och det görs områdesvis.

Av totalt tretton inventeringsområden i kommunen prioriteras tre under den kommande tioårsperioden: Råneå älvdal (2019-2023), Persöfjärden (2023-2025) samt Vitådalen (2026-2028). Prioriteringen har gjorts bland annat utifrån viktiga naturskyddsvärden (läs mer om inventeringarna Länk till annan webbplats.).

– De enskilda avloppen har en konstaterad negativ påverkan på miljön. Genom att systematisera inventeringen kan vi jobba förebyggande med att minska risken för att oönskade ämnen kommer ut i våra vatten och riskerar att förstöra såväl dricksvatten som miljön, säger miljöinspektör Joel Domeij.

Under våren börjar inventeringen av Råneå älvdal, första etappen rör området mellan Kängsön och Prästholm. Information skickas ut till berörda fastighetsägare inom kort tillsammans med en avloppsdeklaration. Avloppsdeklarationen, som också kan göras digitalt, fungerar sedan som ett stöd för miljöinspektörerna när de kommer ut på besök. Om inventeringen visar på brister kommer kommunen ställa krav på åtgärder eller besluta om förbud.

FAKTA

  • Inventeringen är en viktig del i kommunens arbete att uppnå miljökvalitetsmålen som t ex grundvatten av god kvalitet samt levande sjöar och vattendrag.·
  • Målet är att fem procent per år av kommunens enskilda avlopp ska åtgärdas.
  • Ett enskilt avlopp är en avloppsanläggning som har tillkopplad bad, disk- och tvättvatten och inte är ansluten till ett kommunalt avlopp.
  • Läs mer om enskilda avlopp Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Bild: Joel Domeij

Logotyp