Mer närproducerad
Upphandlingen avser kommunens huvudsakliga behov av livsmedel till förskolor, skolor och äldreomsorg samt arbetsmarknadsförvaltningen. En stor del av de upphandlade livsmedlen, bland annat ägg, kött och potatis, är av svensk råvara, och till stor del närproducerade.
Sedan tidigare har kommunen upphandlat mejeri- och charkprodukter samt fisk (regnbåge) från lokala och regionala leverantörer. Även lokala säsongsvaror, samt viltkött, kommer att upphandlas i ett senare skede.
Höga kvalitets- och hållbarhetskrav
Kraven på livsmedlen har ställts utifrån behov samt vad som är mest ändamålsenligt för respektive produkt. Bedömingarna har gjorts i samarbete med experter på kommunens måltidsverksamheter.
Genom valet av exempelvis svenska råvaror, närproducerat, Fairtradeprodukter, minskat matsvinn och fler leverantörer förväntas positiva effekter inom målområdena:
- minskad klimatpåverkan
- ökad jämlikhet
- mer jämställd fördelning av makt och resurser
- starkare ekonomi för tillväxt.
Leverantörerna ska också erbjuda kunskap om sina livsmedel och produkter till kommunen i syfte att föra producent och slutkund närmare varandra.
Social hänsyn
I upphandlingen finns också krav på samarbete med kommunens arbetsmarknadsförvaltning, med syfte att integrera människor på arbetsmarknaden. Det kan exempelvis vara att leverantören kan erbjuda praktikplats eller anställning.