Vintertramparna är tillbaka

När snön kommer är det många som väljer att ställa undan cykeln. För andra året i rad anordnas därför Vintertramparna, kampanjen som vill uppmuntra Luleåborna till att fortsätta cykla även under vintern. Nu söker Luleå kommun nya deltagare som är redo att utmana både naturens element och sig själva.

Som Vintertrampare får deltagarna tillgång till de många olika cyklarna i kommunens cykelpool, de har också möjlighet att få sina egna cyklar utrustade med vinterdäck. I gengäld förväntas de förändra sina resvanor och bevisa att det är möjligt att cykla trots både is och snö.

– Vi söker 15 dedikerade deltagare som verkligen vill satsa på vintercyklandet. Genom dem hoppas vi inspirera andra till att börja vintercykla, säger Helena Lindvall, projektledare.

Vintercyklist på Luleås gator

Förra årets Vintertramparna cyklade tillsammans 705 mil, vilket motsvarar hela vägen från Luleå, genom Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien, Marocko och Algeriet, till Niger på afrikanska kontinenten.

Helena Lindvall berättar att kommunen utöver nya Vintertrampare även söker mer erfarna vintercyklister som kan fungera som inspiratörer.

– Inspiratörernas jobb blir dels att peppa de nya vintercyklisterna och dels att bidra till utvecklingen av Luleå som vintercykelstad. Det är ett sätt att fånga upp deras erfarenheter och åsikter kring vintercyklandet.

Sparar både miljö och pengar

Förra årets Vintertrampare gjorde succé. Av drygt 600 sökande valdes 13 cyklister ut som tillsammans cyklade över 705 mil. Av dessa var 570 mil resor som annars skulle ha gjorts med bil. Genom detta sparade Vintertramparna in totalt 742 kilo koldioxidutsläpp och drygt 135 000 kronor.

– Fjolårets deltagare var väldigt aktiva och cyklade mycket. Vi vet att de inspirerade många andra och att de själva hade roligt under tiden, säger Helena Lindvall.

Hon hoppas att årets upplaga av Vintertramparna blir minst lika lyckad.

– Nu vill vi inspirera ännu fler till att vintercykla i Luleå.

FAKTA Vintertramparna och Cykelforum

  • Vintertramparna pågår mellan 1 december och 30 april. Sista ansökningsdag är 18 november. Läs mer och anmäl dig på www.lulea.se/vintertramparnalänk till annan webbplats
  • Kommunen arrangerar flera aktiviteter för att cykeln ska bli en större del av Luleåbornas vardag, bland annat ett cykelforum den 17 november. Där kommer föreläsare, forskare och utställare att inspirera till att cykla mer. Läs mer och anmäl dig på www.lulea.se/cykelforumlänk till annan webbplats.

Text: Filippa Ödmann

Foto: Susanne Lindholm

07 november 2018

Logotyp