Idrott på lika villkor

Luleå Hockey och Luleå Energi samarbetar för att fler unga tjejer ska ha möjlighet att spela hockey. Under sommaren gick därför Luleå Hockeys hockeycamp för tjejer av stapeln i samarbete med Luleå Energi, ett koncept som även körts nu under höstlovet.

Hockeycampen för tjejer har lockat många taggade spelare per tillfälle och förutom hockey, innehåller campen föreläsningar och dialog om värderingar och beteenden, ett nytt grepp som nu även ingår i Luleå Hockeys alla hockeyskolor.

Tjejhockeyspelare

Hockeycampen för tjejer har lockat många taggade spelare per tillfälle.

– Under sommarens hockeyskolor startade vi upp ett nytt block av föreläsningar och dialog med både flickor och pojkar om attityder, värderingar och om beteenden. Tillsammans med Luleå Energi har vi ett tydligt och riktat fokus på dessa frågor, vilket är ett stort stöd i vårt fortsatta arbete, säger Stefan Enbom, vd Luleå Hockey.

Sommarens camp leddes av landslagsspelarna Emma Nordin och Johanna Fällman och eftersom intresset var stort kördes samma koncept under höstlovets camp med tränare från LHF/MSSK.

– Det är fantastiskt roligt att både tjejer och killar får samma chanser att utvecklas inom sin idrott. Jag kan bara tänka mig hur kul jag själv tyckt att det hade varit om jag fått den här möjligheten till bra träning tillsammans med andra tjejer när jag var yngre, berättar Johanna Fällman, assisterande lagkapten för LHF/MSSK.

Kulturförändring i lokalsamhället

Föreningen arbetar nu med strukturerade satsningar för att få fler unga tjejer att spela hockey och för Luleå Energi handlar det om att bidra till en kulturförändring i lokalsamhället.

– Vi hoppas att det här kan vara ett sätt att skynda på en kulturförändring inom hockeyn. Förändring tar tid och då behöver man både satsa långsiktigt och jobba med frågorna i tidig ålder. Att vi riktar vårt samarbete till hockeycampen för tjejer är för att vi vill uppmärksamma vikten av det arbete som redan sker och möjliggöra för Luleå Hockey att kunna utöka verksamheten snabbare, säger Anneli Sjömark, vd på Luleå Energi.


Text: Jacob Westman

Foto: Jennie Pettersson

21 november 2018

Logotyp