Jul, jul, strålande…återbruk

Det återbrukade plagget är som bekant årets julklapp. Men det finns så mycket mer än kläder att återbruka. Följ med Vårt Luleå till Återvinningsmarknaden på Kronan, där massor av julklappar väntar på nya ägare.

Det finns en växande medvetenhet om vikten av återbruk. Inte minst när det gäller kläder, som har en stor miljöpåverkan vid tillverkning. Återvinningsmarknaden på Kronan säljer sådant som privatpersoner lämnat in. Föremålen har sorterats i olika kategorier och i olika hus.

kronan

Luleåbon Abdoulaye söker kläder till sina syskon i Guinea i Afrika, dit han snart ska resa.

I textilhuset D5 träffar vi en kvinna som handlar alla kläder begagnat. Hon tycker att det är spännande att leta efter originella och annorlunda plagg och ser det lite som en svampjakt.

Abdoulaye söker kläder till sina syskon i Guinea i Afrika, dit han snart ska resa. Han berättar att europeiska kläder uppskattas väldigt mycket där.

Förutom kläder, skor och väskor finns det gardiner, sängkläder och andra hemtextilier. Det märks att det är juletid, mycket av utbudet är rött.

Låga priser

I Butik D3 hittar vi bland annat elektronik, leksaker, skridskor och belysning. En av kunderna där är Karin Sjöberg.
– Jag är på jakt efter en julstjärna till mig själv och en present till en julfest där man ska ta med en sak för 25 kronor som måste vara begagnad.

Ett par från Finland har just fyndat ett fint dockskåp från 60-talet. De har dessutom fyllt en kartong med många olika föremål som de sedan ska sälja i sin butik i hemlandet. De kommer till Luleå då och då eftersom priserna på begagnade saker är lägre än i Finland.

Helt och rent

Maria Nyström, verksamhetsansvarig på Återvinningsmarknaden, berättar att all elektronik testas av personalen. Skridskor slipas, mattor tvättas och kläder som inte är hela och rena rensas bort.
– Vi vill bara sälja grejer som fungerar, säger Maria.

Det finns ett ökande intresse för återbruk. Det märks inte minst på Återvinningen. Men utbudet har ändrats något under årens lopp.
– Vi säljer inte lika mycket möbler nu. Det är lätt att sälja sådant själv, säger Maria. Däremot går det mer av små saker som till exempel prydnader och husgeråd.
Drygt 40 procent av den totala försäljningen kommer från avdelningen hem och hushåll. Och så mycket som 82 procent av alla besökare handlar någonting.

 

kronan

Karin Sjöberg väljer och vrakar bland alla julstjärnor.

Paret Jurvelin från Finland köper billigt i Luleå och säljer sedan i hemlandet.

Unika föremål

I butiken för hem och hushåll träffar vi Stina Lindqvist som är en frekvent besökare. Hon har just hittat en tygblomma som hon ska köpa.
– Jag är här minst ett par gånger i månaden. Men det blir inget julklappsköp eftersom min familj skippar det i år. Men jag har tidigare handlat både julklappar och presenter här, till exempel fina kristallglas och skålar.

Stina berättar att nästan allt i hennes hem är återbruk. Möbler, husgeråd, porslin och prydnadsföremål.
– Det är roligt att ha kläder och saker som inte alla andra har. Min jacka är förresten köpt på loppis. Det är viktigt att tänka på miljön.

 

kronan

Stina Lindqvist (till vänster) tycker det är viktigt med återbruk och köper både kläder och inredning på återvinningen.

Maria Nyström, verksamhetsansvarig på återvinningen, säger att all elektronik testas av personalen.
– Vi vill bara sälja grejer som fungerar, säger Maria

Återvinning för alla

Återvinningsmarknaden drivs av arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun och verksamhetens huvuduppdrag är att bidra till kompetensförsörjningen i Luleå. Tillgången på personal kan därför variera.
– Eftersom medarbetarna bara stannar hos oss ett tag för att sedan gå vidare till nästa arbete eller studier har vi ibland svårt att hålla öppet. Men på vår facebook-sida skriver vi om öppettider, erbjudanden och annat, säger Maria.

Personalen jobbar för att öka kompetensen kring det som säljs via återvinningen.
– Det är viktigt att vi kan rensa bort sådant som inte är bra ur miljösynpunkt. Gamla "malsäkra" filtar exempelvis, kan vara behandlade med DDT (otillåtet bekämpningsmedel). Sådant ska hanteras som miljöfarligt avfall, säger Maria.

Om det tidigare varit lite skämmigt att handla begagnat så har det ändrats nu.
– Hit kommer människor i alla åldrar och från alla samhällsgrupper. Många ser det som en livsstil att återanvända och att ta tillvara, säger Maria.
– Släng inte saker bara för att du inte tycker det är värt något. För någon annan kan det vara värdefullt.

 

På återvinningens facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns öppettider och annan information

kronan
kronan
kronan
kronan
kronan

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Susanne Lindholm

 

Logotyp