Rajib satsar på den korta vägen till jobb

Det är en målmedveten ung man som möter upp vid platskontoret för projekt Risslan i Luleå. Vägen dit startade i Bangladesh i Sydasien för 33 år sedan och Rajib Ghosh som han heter önskar få ställa ned resväskan för gott och bli kvar i Luleå.
– Jag trivs här och hoppas få arbete så att min fru Mira Roy och jag kan stanna, säger han.

Att vi möts på platskontoret för Risslan, som är Luleå kommuns gemensamma arbetsplats med PEAB inför bygget av den nya tomten för den nya brandstationen, kan vi tacka arbetsförmedlingens satsning ”Korta Vägen” för. Det är nämligen ett projekt som genomförs tillsammans med LTU Business för att skapa praktikplatser ute i verksamheter utifrån den kompetens de utländska studenterna har fått efter sin slutexamen.

Rajib Ghosh praktiserar genom "Korta Vägen" på Luleå kommuns projekt Risslan där det byggs en ny tomt för Luleås nya brandstation.

Rajib Ghosh praktiserar genom "Korta Vägen" på Luleå kommuns projekt Risslan där det byggs en ny tomt för Luleås nya brandstation.

Möjligheten till att denna typ av praktik är begränsad till sex månader och därefter hoppas Rajib att han ska få ett riktigt arbete.

– Efter studierna på LTU där vi fått förstklassig utbildning med bra lärare är jag nu klar för att söka arbete. Jag tycker att Sverige har ett bättre system för jämställdhet och inte lika mycket hierarki som vi hade i Bangladesh. Dessutom finns det mycket mer utvecklad teknik att arbete med här, säger Rajib.

För projekt Risslan är Rajib en kompetent extraresurs som delar sin praktik i hälften kontorsarbete och hälften fältarbete.

– Rajib har helt rätt utbildning för det arbetet vi utför här, säger Jens Engberg från Luleå kommun som tillsammans med platschef Jonas Haapaniemi från Peab Anläggning agerar handledare åt Rajib.

Bred kompetens med sig i bagaget

Rajib Ghosh växte upp i Bangladesh som ligger mellan Indien och Burma. Bangladesh räknas som världens åttonde största land med sina 165 miljoner invånare och det låga och flacka landskapet medför att stora delar av landet är känsligt för översvämningar i samband med monsunregn samt vid tropiska stormar och flodvågor som sveper in från havet, Bengaliska viken. Värst drabbat är avlopp- och latrinsystem, där de stora floderna även för med föroreningar från framför allt Indien. Och det var just vattenfrågorna i landet som avgjorde att Rajib valde att utbilda sig inom området väg och vatten.
– Ja, jag har en civilingenjörsutbildning inom de områdena och arbetade tre år med det hemma i Bangladesh innan jag valde att söka mig mer kunskap i ämnena, säger Rajib.

Internationellt masterprogram

Genom ett internationellt masterprogram fann Rajib en utbildning inom Väg och vatten på Luleå tekniska universitet och 2010 landade han i Sverige efter en resa på 662 mil över halva jordklotet. Han bosatte sig med andra studenteter på Porsön där han fick gångvägs avstånd till studielokalerna och har under åren dessutom lyckats göra sig bekant med fler landsmän i stan.

Doktorand

Efter väl genomförd utbildning på programmet väg och vatten valde Rajib att lägga ribban för sina studier än högre och bestämde sig för att starta på en forskarutbildning där målet var att doktorera i ämnet ”Bergkvalitet och optimering av borrningstekniker”.

 – Jag skrev en doktorsavhandling i ämnet och samarbetade med LKAB, Boliden AB och Atlas Copco AB i ungefär sex år, säger Rajib.

Nya intressen

Det har snart gått åtta år sedan Rajib för första gången i sitt liv såg snö och upplevde kyla på nära håll. Att bosätta sig och att bli kvar i Sverige är ett av de stora målen. Ett permanent uppehållstillstånd ligger i säkert förvar hemma i lägenheten och det svenska språket flyter på bra.

Att fästmön Mira Roy sade ja till att bli fru Ghosh och dessutom flyttat till Rajib i Sverige har gjort beslutet att stanna i det kalla nord mycket enklare. De två har vant sig med det annorlunda klimatet och har utvecklat typiska svenska fritidsintressen.

– Vi älskar att åka längdskidor på Ormberget och är gärna ute och fiskar i sjöarna kring Luleå, säger Rajib.

För Mira Roy, som kom till Luleå som en gift kvinna för ett och ett halvt år sedan, är det fortfarande studier på SFI som gäller. Därefter vill hon gärna fortsätta arbeta med sitt intresse med estetisk inriktning och hoppas på att papperna med det permanenta uppehållstillståndet när som helst ska dimpa ned i brevlådan.

”Korta Vägen”

Programmet ”Korta vägen” är riktat till personer som är utomnordiska akademiker och som har varit bosatta i Sverige i några år. Man ska ha en universitetsutbildning med examen eller ha studerat minst tre år på universitet i sitt hemland.

Det är en möjlighet för utländska akademiker att få jobb och för företag/organisationer att hitta ny kompetens.

”Korta vägen” innehåller yrkesinriktad utbildning i svenska, svenskt samhällsliv och den svenska koden samt information om arbetsmarknaden, förvaltningar, myndigheter och det svenska högskolesystemet.

Korta vägen finns i följande områden:

  • Teknik, data, eller naturvetenskap
  • Samhälls- eller beteendevetenskap
  • Ekonomi, handel, marknadsföring eller administration
  • Pedagogik
  • Vård och medicin

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren
Bild: Luleå kommun

 

Logotyp