Världsmästare och heltidsproffs

Han är tvåfaldig världsmästare i spelet Smite och tillhör den absoluta eliten. Luleå Story tar pulsen på 23-åriga heltidsproffset tillika Luleåbon André ”Yammyn” Brännvall.

Hur går man från lite spelintresserad till världsmästare?

– För mig började det med att jag skulle sno lite chips av brorsan. Han spelade Smite och jag tyckte det såg coolt ut.
– I början spelade jag bara för skojs skull men eftersom jag alltid varit driven och tävlingsinriktad så hittade jag snabbt ett lag. Vi spelade mer och mer och åkte på turneringar. Det visade sig att vi var väldigt bra och på den vägen är det.

Berätta om ditt lag!

– NRG e-sport som vi heter består av fem spelare från Sverige, Portugal och Danmark. Och så en coach som håller ihop gruppen och kommer med lite nya strategier. Vi tränar i stort sett varje dag. Då bokar vi in oss med andra lag och kör ett pass mellan klockan 13-17 och ett mellan 19-23. Det bli mycket nöta men för oss handlar det också om att hela tiden testa nya saker.

André ”Yammyn” Brännvall

André Brännvall spelar Smite, ett multiplayer online battle arena-spel som brukar beskrivas som en blandning mellan Counter-Strike och League of Legends.

Hur blir man ett sammansvetsat team?

– Tillhör man de bästa måste man hela tiden ligga i framkant. Under ett år hyrde vi ett hus i Spanien och bodde tillsammans. Vi spelade och hängde på fritiden. Det var väldigt roligt och gjorde oss tajta.

Ni vann VM både 2016 och 2017. Hur kändes det?

– Det var helt sjukt. Det kommer jag aldrig glömma. Det var i Atlanta båda gångerna och man spelar på en scen inför stor publik. Vi var ganska överlägsna både gångerna men inför årets VM blev jag sjuk och fick ställa in. Med en spelare utifrån gick det inte lika bra.

Vad krävs för att bli bäst?

– Man måste helt klart vara driven för att bli bäst. Man måste lägga ned extremt mycket tid. I början spelade jag från morgon till kväll. Sedan måste man tycka att det är genuint roligt också. Dessutom måste man hålla sig i form för att orka fokusera och klara stress. Jag är mycket ute och rör mig, kör skoter. Försöker koppla av och komma bort från datorn.

Vad är nästa steg i karriären?

– Det blir ju en hel del resande så ett potentiellt steg är att flytta till USA. För att komma närmare turneringarna och för att vara mer tillgänglig för sponsorerna.

Game:in

  • Norrlands enda e-sportcenter.
  • Öppnade januari 2017 på Bergviken i Luleå.
  • Ligger nu centralt på Storgatan 29A.
  • Här finns ett stort antal datorer med alla stora, populära spel. Bland annat Counter-Strike.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

02 januari 2019

Logotyp