Hittaut får pris för bästa folkhälsoinsats

Projektet Hittaut har utsetts till 2018 års Trygghets- och folkhälsoinsats. Stipendiaterna Martin Holmberg och Fredrik Engström som lett projektet tog emot priset på 15 000 kronor vid måndagens kommunfullmäktige.

Motiveringen för Hittaut lyder:

”Hittaut sticker ut!

Martin Holmberg och Fredrik Engström har lett projektet Hittaut i Luleå. Med driv och nytänkande fick de 2 000 luleåbor att ge sig ut på orientering och upptäcka vackra platser i Luleå centrum och på Bergnäset under några sommarmånader. Totalt avverkade deltagarna 134 000 kilometer, näst mest i hela landet. Arbetet har även bidragit till trygghet genom ökad kunskap om att orientera sig i sin stad.

Projektet har särskilt lockat unga, men varit något som hela familjen kunnat delta i tillsammans. Ett hållbart projekt, kravlöst, kostnadsfritt och miljövänligt.

Martin Holmberg och Fredrik Engström är två eldsjälar vars arbete är ett gott exempel på folkhälsoarbete bland barn och unga.”

Årets trygghets- och folkhälsostipendiater tar emot priset.

Martin Holmberg och Fredrik Engström tog emot stipendiet på 15 000 kr när årets trygghets- och folkhälsoinsats uppmärksammades i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

Det är två märkbart stolta och glada stipendiater som tar emot priset inför en samlad kommunfullmäktige.

– Det känns jättekul! Roligt att Hittaut uppmärksammas. Det är ett roligt koncept, enkelt och lättillgängligt för alla och förhoppningsvis upptäcker fler orienteringen som sport, säger Fredrik Engström. 

De båda tillhör Bergnäsets AIK som är initiativtagare till projektet. Nu pågår planerna för fullt inför sommarens fortsättning som kommer att vara mer omfattande och ha fler bostadsområden inblandade. Starten planeras till 1 juni. 

FAKTA

  • Årets trygghets- och folkhälsoinsats är ett stipendium som uppmärksammar personer, organisationer eller föreningar som gjort något som sticker ut eller är ett långsiktigt uthålligt arbete inom de områden som berör trygghets- och folkhälsorådets uppdrag.
  • Fokus på insatser som bidrar till god folkhälsa eller trygghet hos barn och unga.
  • Stipendiet är på 15 000 kronor.
  • Urvalet har skett från förslag som allmänheten lämnat in.
  • Läs mer om Hittaut

Text: Monika Aunes

Foto: Frank Rizo

28 januari 2019

Logotyp