Nytt liv på Lillan

De stora scenernas bakficka. Och en mötesplats för kultur som av en eller annan anledning inte tar sig till de större scenerna. Sedan förra hösten pågår arbetet med att väcka nytt liv i smått legendariska Lillan.

Vi möts av ny färg på väggarna och ett handplockat Erling Johansson-porträtt från Konsthallens arkiverade samling. David Jordansson, kulturutvecklare på Luleå kommun, pekar mot toaletterna.

– Det första vi gjorde var att rusta upp lokalen med färg, lite nya tapeter och lampor. Sedan gjorde vi toaletterna unisex. Där den före detta herrtoaletten var håller vi nu på att göra ett pissoarmuseum så man kan se hur det såg ut förr i tiden.

David Jordansson är den som fick i uppdrag att väcka nytt liv i Lillan i september 2017. Ramarna var hyfsat fria med målet att få arrangörer att dels upptäcka lokalen men också kontinuerligt hyra ut den för återkommande arrangemang.

David Jordansson, kulturutvecklare på Luleå kommun

David Jordansson är kulturutvecklare på Luleå kommun och han vill att folk ska känna att Lillan är en plats där det alltid händer något.

Historiskt sett har den använts mycket för spelningar av olika slag. Det blev också huvudinriktningen förra hösten. För att få igång verksamheten stod Lillan själv bakom en rad spelningar med amerikanska band. Bland annat countryartisten Sarah Shook & The Disarmers som bara några veckor senare delade scen med Willie Nelson på hemmaplan.

– Första gången jag såg lokalen tänkte jag: wow, här borde det hända saker hela tiden. Jag satte mig ganska snabbt ned med människor här i stan som har med kultur att göra. Och många pratade om en svunnen men efterlängtad tid, säger David och fortsätter:

– Bandmässigt har det väl varit rätt grabbigt. Och jag har en tanke om att det som arrangeras här inte ska vara så typiskt manligt. För att väga upp det så bokade jag bara kvinnliga akter till en början.

Lillan en plats där det alltid händer något

Idag bokas Lillan av externa arrangörer ungefär tre dagar i veckan. Dagtid är det mycket workshops och föreläsningar medan kvällarna bokas för teater, dans och musik. Precis som David vill ha det.

– Det känns som att vi har fått till något som funkar. Det kan ju ta ett tag innan ett koncept sitter men under hösten har vi för det mesta haft fullsatt. Det häftiga med lokalen är att den är så formbar. Här finns full teknikutrustning och tekniker. Dessutom subventionerar vi våra priser för unga och nyanlända, för att alla ska ha chansen att utnyttja Lillan.

Drömmen menar David är kontinuitet. Att hitta föreningar som vill anordna spelningar eller klubb varje månad.

– Jag skulle gärna se just en klubb här. Vi vill att folk ska känna att Lillan är en plats där det alltid händer något. Arrangörerna väljer så klart själva vad de vill göra här. Men vi hoppas att de vågar tänka utanför boxen.

Den stora utmaningen är nu att få Luleåborna att hitta hit.

– För att få riktig snurr på Lillan måste vi fortsätta att skapa innehåll och hela tiden hitta samarbetspartners. Men jag tror Lillan fyller ett hål som funnits där ett bra tag nu. Och vi har många spännande projekt på gång.

För att se vad som händer på Lillan, håll utkik på Lillan Luleå på Facebook.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

02 januari 2019

Logotyp