Kom och träffa 400 unga företagare

På tisdag den 26 mars samlas länets främsta unga entreprenörer på Luleå Energi Arena på den regionala mässan Entreprenörskap På Riktigt. Gymnasieelever från hela Norrbotten, samt Finland och Ryssland, visar upp sina företag och produkter.

Ung företagsamhet, (UF) är en ideell organisation som jobbar för ökat entreprenörskap i den svenska skolan. I år driver nästan 900 elever i Norrbotten ett UF-företag som en del av sin utbildning på gymnasiet.
– Forskning har visat att dessa ungdomar senare i livet inte bara har ökad sannolikhet att starta företag, de har även har lättare att få jobb, säger Josefin W Bernárdzon, regionchef för Ung Företagsamhet.

Mässan Entreprenörskap på riktigt i Luleå Energi Arena ger gymnasieelever som driver eget företag möjlighet att berätta om sina produkter. Bilden är från mässan 2018.

Luleå gymnasieskola är en av Sveriges största UF-skolor sett till antalet elever som driver företag - över 200 elever varje år. Luleå gymnasieskola har samarbetat med Ung Företagsamhet Norrbotten sedan mitten på 90-talet. För att ge ungdomarna en chans att visa upp sig och sina produkter arrangeras årligen en mässa.

Affärsidé

Att driva UF-företag är en del av gymnasieutbildningen. De vanligaste kurserna för UF-företagande är entreprenörskap, entreprenörskap och företagande, gymnasiearbete samt olika kurser inom företagsekonomi eller service och bemötande. UF-företagande är möjligt på alla program, men det är läraren som planerar undervisningen och avgör om UF-företagande är lämpligt.

Eleverna väljer själva den affärsidé de vill jobba med, undersöker marknaden och skaffar startkapital. Till sin hjälp har de utbildningsmaterial, sina lärare, minst en rådgivare från näringslivet och medarbetare från Ung Företagsamhet.

God tillväxt

Josefin W Bernárdzon på Ung Företagsamhet i Norrbotten är hoppfull inför framtiden när det gäller tillväxten av entreprenörer och innovativa företag.

– Vi säger att man under sitt UF-år lär sig en form av ”ta sig för-samhet”, man lär sig se möjligheterna och faktiskt göra någonting av dem. Vi tror på unga människor och vill att de ska få en tro på sin egen företagsamhet.

– Så in och njut av mässgolvet och få en glimt av morgondagens företagare och anställda, uppmanar Josefin W Bernárdzon.

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Luleå kommun

Logotyp