Festivalnätverket: Ni vuxna är viktigare än någonsin

Risken för att ungdomar kommer i kontakt med alkohol ökar i samband med att spontana och självorganiserade ungdomsfester ökar under sommaren. Festivalnätverket i Norrbotten vill därför uppmuntra föräldrar och vuxna att ha en dialog med sina ungdomar.

Risken för att fler ungdomar kommer i kontakt med alkohol under sommaren ökar. Du som förälder och vuxen är viktig och den här sommaren behövs du kanske mer än vanligt.

Sommarens arrangerade mötesplatser i form av festivaler, marknader och andra evenemang är till stor del inställda även i år, men det innebär inte att de privata tillställningarna är det i samma utsträckning. Festivalnätverket i Norrbotten tror att risken är stor att ungdomar träffas och festar tillsammans i större utsträckning under de helger då det egentligen skulle ha arrangerats en festival.

– Det är såklart ett bekymmer om antalet privata fester bland ungdomar ökar nu under sommaren. Dels på grund av risken för ökad smittspridning, dels på grund av att fler ungdomar kommer i kontakt med alkohol när inte poliser, ordningsvakter eller andra vuxna är på plats, säger Robert Pedersen, gruppchef vid Polismyndigheten.

Med anledning av oron för ökat antal fester och en högre alkoholkonsumtion bland ungdomar har festivalnätverket pratat med ungdomar om deras tankar och planer inför sommaren. De flesta menar att de inte har några egna planer på att festa och dricka alkohol under sommaren, men däremot tror de att många andra kommer att göra det.

– Jag tror att ungdomar kommer att festa mycket, både små och stora fester. Mycket cruising. Unga tänker inte på corona, säger en av ungdomarna.

Föräldrar - ni behövs mer än någonsin

Festivalnätverket vill därför skicka en hälsning till alla föräldrar som har ungdomar hemma: Var lite extra uppmärksamma just den här sommaren, ni föräldrar behövs mer än någonsin!

Festivalnätverket frågade även ungdomarna hur föräldrar kan tänka och agera inför sommaren. Utifrån ungdomarnas svar har vi sammanställt några tips:

  • Prata med ungdomen kring deras planer för sommaren.
  • Berätta, med tillit och respekt, vad du förväntar dig av ungdomen.
  • Fundera över hur du kan överraska och uppmärksamma din ungdom i sommar.
  • Prata ihop dig med andra föräldrar om hur ni kan agera tillsammans om något händer.

FAKTA

  • Festivalnätverket i Norrbotten är ett nätverk för tryggare festivaler och marknader.
  • Nätverket består av representanter för kommunerna i Norrbotten, festivaler i länet, Polismyndigheten och Länsstyrelsen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Festivalnätverket i Norrbotten

Foto: Shutterstock

Logotyp