FREDA ställer ut kvinnors bilder om våld

Sparkar, slag och möbler som slås sönder. Ekonomiskt våld och psykiskt våld med kränkningar och kontroll. Så kan den kaotiska vardagen se ut för den som lever i en våldsam relation. Kvinnor som sökt hjälp hos FREDA-mottagningen har målat bilder som ställs ut under En vecka fri från våld.


FREDA-mottagningen mot våld erbjuder samtalsstöd och hjälp till både vuxna och barn som upplever, eller upplevt, våld i nära relationer.

Hjälpen är gratis och öppen för kvinnor, män och ickebinära personer. Den som söker sig hit kan vara anonym. Personalen har tystnadsplikt.

FREDA-mottagningens Sara Larsson visar en bild med citatet: ”Han står bakom den låsta dörren. Han är hotfull och skriker. Jag brukade sjunga för vår dotter för att lugna henne. Hon säger `mamma, visst skyddar du mig?` Jag kände mig maktlös och rädd, som att det inte fanns någon utväg.”

Som ett minfält

Många av de som söker hjälp beskriver sin vardag som att ständigt gå på ett minfält och alltid vara beredd på att bomben när som helst kan brisera. På FREDA-mottagningen får vuxna och barn hjälp att bearbeta sina upplevelser och stöd att ta sig ur destruktiva relationer.

Det är vanligt att vuxna som kontaktar FREDA-mottagningen har fått tipset av en kompis, eller läst någonstans om mottagningens arbete. Andra vägar till hjälpen kan vara via kurator, polis, brottsofferjour eller socialtjänst.

– Vem som helst kan själv ta kontakt med oss för att få hjälp. När det gäller barn måste dock kontakten gå via socialtjänsten, där föräldrarna ansöker om barnsamtal, säger Sara Larsson.

Lyfter skulden från barnet

Hon är en av flera socionomer med vidareutbildning i våld i nära relationer som jobbar på mottagningen.

– När det gäller samtal med barn har vi två olika metoder, beroende på om barnet fortfarande träffar våldsutövaren eller inte. När barnet inte längre träffar personen som utsatt familjen för våldet kan vi gå djupare i bearbetningen av händelserna, säger Sara Larsson och berättar att barnen bland annat genom att måla får hjälp att hantera det de upplevt.

– Vi pratar om skillnaden mellan bråk och våld och vem som bär ansvaret för våldet. Vi lyfter eventuell skuld och skam från barnet.

Samtal enskilt och i grupp

För vuxna erbjuds både enskilda samtal och gruppverksamhet, där en grupp om 7-8 kvinnor träffas 20 gånger under en termin.

– Under gruppsamtalen med våldsutsatta kvinnor har vi alltid ett tema för dagen. Det kan handla om olika typer av våld, sexualitet, hur barnen påverkas eller kvinnohistoria. Deltagarna pratar utifrån sina erfarenheter. Vi pratar om motstånd mot våldet, känslor, skydd och säkerhet. För många är det en lättnad att upptäcka att de inte är ensamma om att vara utsatta och att det aldrig är den våldsutsattes eget fel, säger Sara Larsson.

Bilder med citat

Förutom att klä våldet i ord så får kvinnorna i gruppen också måla bilder och berätta om målningens betydelse. Dessa bilder med citat ställs ut i samband med En vecka fri från våld. Utställningen är öppen för intresserade via en länk som finns på programsidan. Länk till annan webbplats.

FREDA-mottagningar deltar också i En vecka fri från våld med en föreläsning som riktar sig till anhöriga.

– Alla känner en våldsutsatt eller en våldsutövare. Genom föreläsningen får du veta vilka varningssignalerna kan vara och hur du kan hjälpa och stötta den utsatta.

Föreläsningen ges av FREDA-mottagningens personal och kommer att sändas via Teams på torsdag klockan 18.00. Den som vill kan se föreläsningen via denna länk. Länk till annan webbplats.

Så kontaktar du FREDA-mottagningen:

  • Öppet: vardagar klockan 8-17.
  • Telefon: ring och boka tid för besök, telefonrådgivning och digitala samtal på 020-44 22 44. Samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Mejl: freda@lulea.se
  • FREDA-mottagningen har tre lägenheter med skyddade inslag. De som av olika anledningar inte kan bo i sina hem kan bo där i upp till fyra månader.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp