Övergrepp, hedersvåld, radikalisering – så skyddar vi barnen

Orostelefon som stöd till föräldrar vars barn radikaliserats, kroppsregler för att värna barnets rätt till sin egen kropp, så skapar vi en trygg barnidrott och rätten att få älska den man vill. Det är några teman som Rädda barnen lyfter under En vecka fri från våld. Föreläsningarna sänds digitalt och är öppna för alla intresserade.

– I och med de skärpta restriktionerna från Folkhälsomyndigheten kommer alla våra föreläsningar att webbsändas, säger Maria Öhman, socionom i region nord.

Hon håller själv i föreläsningen Stopp min kropp som ger konkreta tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.

Föräldrar som oroar sig för barns plötsliga radikalisering får stöd via Orostelefonen.

Rätten till den egna kroppen

– På Rädda barnen arbetar vi aktivt med att barn ska känna till sina rättigheter, vad andra får göra mot deras kroppar vad som är okej att göra mot andras kroppar. Det är extra viktigt att barn känner till sina rättigheter kring sin egen kropp, säger Maria Öhman.

Målgruppen för föreläsningen är föräldrar, skolpersonal och andra vuxna som möter barn i sin verksamhet.

Trygg idrott

Övriga programpunkter från Rädda barnen under En vecka fri från våld är:

24 november kl 18.00 Låt det aldrig hända – om barns utsatthet inom idrotten

Föreläsningen handlar om hur vi förebygger, upptäcker och hanterar våld som förekommer i idrottsföreningen. Föreläsningen vänder sig till ledare som möter barn inom idrotten och föräldrar med idrottande barn.

25 november kl 12.00 Orostelefonen – om hatbudskap och svåra samtal

Har ditt barn bytt umgänge och börjat uttrycka rasistiska, kontroversiella eller konspiratoriska åsikter? Är du orolig att någon du känner dras till en extrem rörelse eller ideologi? Orostelefonen är en nationell och anonym stödtelefon om radikalisering, där inringaren får hjälp med att ringa in problemet och verktyg för att gå vidare. Stödtelefonen startades för att förhindra ungdomar att rekryteras till och fara illa av våldsbejakande extremism. Samtalen är kostnadsfria och anonyma. Fazeela Selberg Zaib, verksamhetsansvarig, berättar mer om stödlinjen och föreläsningen vänder sig till föräldrar, anhöriga och andra vuxna som i sin tjänst eller ideella engagemang kommer i kontakt med barn och unga.

26 november kl 12.45 Kärleken är fri

Information om Rädda Barnens främjande och förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Målgrupp är högstadie- och gymnasieelever och skolpersonal och andra vuxna som möter ungdomar i sin verksamhet.

Rädda Barnen utbildar yrkesverksamma och ideella vuxna för att hålla i skolveckor om kärlek och rättigheter med barn och unga. Alla ska veta att de har rätt att älska vem de vill.

Är du utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Kärleken är fri erbjuder stöd via Sveriges första och största nationella stödchatt om hedersproblematik.

24 november kl 13.20 Älskad och trygg – Rädda Barnens arbete med föräldrastöd

Ett föräldrastöd som främst riktar sig till familjer i migration. Föräldrastödsmaterialet Tryggt föräldraskap och Älskad och trygg är samtalsmaterial för föräldragrupper om barns behov och rättigheter. Föreläsningen riktar sig till ideella föreningar som möter föräldrar, barn och unga i sin verksamhet.

Läs mer om programmet och hitta länkar till föreläsningarna här Länk till annan webbplats..

FAKTA Orostelefonen

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: pressbild

Logotyp