Skolan klättrar i rankningen Sveriges bästa skolkommun

Idag presenterades Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommun. Luleå klättrar från 34:e plats till 27:e plats i årets rankning. På första plats kom i år Övertorneå kommun.
När det gäller behöriga lärare finns Luleå nu i toppen, på plats 8.

– Skolrankningen ger oss utöver den nationella statistiken en indikation vad Lärarförbundet anser. Det bidrar till viktiga samtal om hur vi kan fortsätta att utvecklas som arbetsgivare, säger Maarit Enbuske, skolchef vid Luleå kommun.

När det gäller andel godkända elever så har Luleå kommun gjort en klar förbättring från tidigare år (plats 147, 2019) och är nu på plats 62 i landet.

Kriterier som mäts

Till grund för rankningen finns tio kriterier som Lärarförbundet anser viktiga för att bedöma skolan: resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde årskurs 9, andel godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning inom 3 år. För varje kriterium har ett individuellt indexvärde tagits fram.

Underlaget till rankingen är främst hämtat från Skolverkets officiella statistik insamlad av SCB, därutöver används partsgemensam statistik och Lärarförbundets egna undersökningar.

Luleå på 27:e plats i landet

Totalt placerar sig Luleå på plats 27 av 290 kommuner och tillhör landets bästa när det kommer till behöriga lärare, plats 8 av 290. Andelen barn i förskolan och andel godkända elever är också Luleås styrkor. Luleå höjer sig bland annat i kategorier som andel godkända elever, tidigare plats 147, i år på plats 62 samt kommunen som huvudman till en 155 plats där man 2019 fanns på plats 241.

– Det är positivt att vi höjer oss i många av kategorierna. Vi har kunnat se i andra jämförelser att det är en positiv utveckling för elevernas resultat och det tar vi med oss i det fortsatta arbetet med att utveckla skolan i Luleå, säger Maarit Enbuske.

FAKTA

  • Varje år presenterar Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan.
  • Förra året kom Luleå på en 34:e plats.
  • På Lärarförbundets webbsida ses hela rankingen: Sveriges bästa skolkommunlänk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Caroline Rönnberg
Bild: Simon Eliasson

Logotyp