Uppkopplad isbana på g

Isbanesäsongen är över för nu, men till nästa vinter väntar en uppkopplad isbana på besökarna. Med hjälp av smarta sensorer ska du då kunna se exempelvis lediga eldstäder, istjocklek eller påfyllda vedlårar. – Vi vill testa möjligheterna med internet of things i ett kallt klimat, säger Hanna Westergaard, Innovation och utveckling Luleå kommun.

Luleå kommuns projekt Arctic IoT (internet of things, eller sakernas internet), har fått två miljoner från innovationsmyndigeten Vinnova och IoT Sverige för att testa hur uppkopplade saker kan underlätta för medborgarna.

– Vår isbana runt centrum, som är så betydelsefull för medborgare och besökare, är ett perfekt testobjekt! Både för att se hur sensorerna klarar kylan och isen och till nytta för de som använder isbanan, säger Hanna Westergaard, Innovation och utveckling Luleå kommun.

Att kunna se köldeffekten på isbanan innan man beger sig ut står högt upp på Luleåbornas önskelista.

Kolla köldeffekten

Exakt vilka delar av isbanan som ska bli uppkopplade är inte klart, utan styrs efter vad folk vill ha. Under vårvintern har studenter från Luleå tekniska universitet intervjuat isbanebesökare för att höra vilken information de skulle vilja ha automatiskt i exempelvis mobilen.

Förslag som kommit fram är möjlighet att se hur mycket folk som är på banan vid en viss tidpunkt, att se var det finns lediga sparkar och eldstäder eller hur kallt det är för dagen, inräknat vindar och nederbörd.

Utgår från folks behov

– Vi ska gå igenom intervjuerna, och även prata med personalen på isbanan, och utifrån det se var vi ska satsa på sensorer till nästa vinter. När testperioden med isbanan är klar och utvärderad får vi se vilka andra områden i Luleå vi kan använda internet of things på, säger Hanna Westergaard.

Mer om projektet kan du hitta på lulea.se/arcticiot. Länk till annan webbplats.

Samarbetspartners är Luleå tekniska universitet, Lunet, Grepit och Thingwave.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text/film: Therese Hedman

Foto: Burban studios

Logotyp