Varje kilowattimme räknas – energirådgivaren ger tips på hur du kan spara el i vinter

Vintern och kylan nalkas och efterfrågan och priset på energi ökar. Det finns mycket du kan göra för att minska din energikostnad, till exempel genom att installera smarta kontakter och en app i telefonen! Här ger Luleå kommuns energirådgivare Caroline Forsberg dig tips och råd hur du kan minska antalet använda kWh på olika sätt i ditt boende.

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Här i norra Sverige är inte risken så stor att elen inte kommer att räcka till men det finns ändå många anledningar till att spara kWh även hos oss som bor i Luleå!

Förutom att din egen energiräkning blir lägre så minskar vi då också risken för elbrist i andra delar av Sverige. Vi visar också solidaritet gentemot våra grannländer eftersom om vi kan exportera fossilfri el, leder det till ett minskat behov av fossilproducerad el i Europa. Ju mer el vi kan exportera till dem, desto mindre gas behöver de använda.

Energimyndighetens kampanj Varje kilowattimme (kWh) räknas Länk till annan webbplats.

Din smarta telefon kan hjälpa dig hålla koll på elanvändningen!

Använd el vid rätt tid på dygnet

Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen med mera när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.

– För att kunna styra användningen av dina elektriska apparater kan du installera smarta kontakter med inbyggt wifi och ladda hem en app, till exempel Google Home, till din smarta telefon, berättar Caroline Forsberg.
– Då kan du slå av eller på saker från din telefon när du är på jobbet. Till exempel om du har en elektrisk handdukstork, som drar ganska många kWh om den står på hela dagen, kan du ha den påslagen någon timme efter duschen och sedan slå av den från telefonen.
– En smart kontakt med wifi kostar ca 200 kr och genom att koppla dina elektriska apparater till sådana kan du styra och få koll på din elanvändning på ett enkelt och roligt sätt. De är lätta att installera och väldigt användbara! Andra saker du kan styra med smarta kontakter är tvättmaskin, diskmaskin, belysning med mera, bara fantasin sätter gränserna, säger Caroline och skrattar.

Energirådgivare Caroline Forsberg

Caroline Forsberg är energi- och klimatrådgivare på Luleå kommun och hon har många goda råd kring hur vi kan minska energianvändningen i framför allt hemmet. Oavsett om du bor i lägenhet eller villa så finns möjligheten att minska antalet använda kWh och därmed också energiräkningen.

Caroline tipsar om fler sätt att spara el på:

Om du har golvvärme som går på el, slå helst av den helt, eftersom den är en riktig energislukare. Men finns det ingen annan uppvärmning i badrummet så ska du i alla fall se till att inte ha golvet varmare än att det känns neutralt mot foten, inte varmt och inte kallt. Då är det en energieffektiv temperatur på golvet.
– Det är inte alltid termostaten fungerar så känn efter med foten istället, uppmanar Caroline.

Byt ut alla gamla glödlampor och halogenlampor till LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el.

Ugnen är en energislukare och den är ofta på ganska länge. För att spara el här kan du passa på att laga till flera saker samtidigt. Både kycklingen och potatisgratängen samtidigt, till exempel!

Byt ut den gamla badrumsfläkten till en modern fuktstyrd – gamla fläktar är väldigt ineffektiva och drar många kWh, särskilt om de står på i onödan.

Stäng av all elektronik när den inte används, till exempel TV-spel, datorer, TV-boxar, skaftdammsugare. De behöver inte ligga och ladda hela tiden eftersom de då drar några kWh oavbrutet, "många bäckar små"! Skulle alla hushåll stänga av sin elektronik skulle många kWh sparas sett till Sverige i stort.

Routern till wi-fi kan vara en energitjuv, den slås ju sällan av utan står på dygnet runt. Därför är det klokt att titta på energimärkningen och köpa en router av bättre kvalitet. Du kan känna på den, om den ger värme ifrån sig är den för gammal och behöver bytas ut.

Hoppa över bastun om du har ett elaggregat. Häng tvätten istället för att torktumla – bastun och torktumlaren är två energislukare av stora mått.

Att tänka på om du har elelement, elpanna eller värmer upp vattnet med el

Sänk värmen inomhus! Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent.

Har du elelement hemma är det klokt att installera termostater med vädringsfunktion. Det fungerar så att om du öppnar ett fönster för att vädra slår inte elementet till och eldar på utan fortsätter som förut.

Att installera en innegivare kan hjälpa till att få jämnare temperatur inomhus

Att installera en innegivare kan hjälpa till att få jämnare temperatur inomhus

Om du tycker att inomhustemperaturen är svajig tipsar Caroline om att installera en innegivare som känner av den faktiska temperaturen och ger rätt signaler till elpannan eller bergvärmepumpen. Kan vara bra om du har mycket solinstrålning genom stora fönster eller om du eldar mycket med kamin.

Har du problem med ojämn temperatur eller om tycker att elförbrukningen är för hög ska du anlita en certifierad servicetekniker för det fabrikat din panna eller värmepump har. Då får du hjälp med att läsa av kurvan och justera in värmen i huset.

Har du direktverkande el, elpanna eller bergvärmepump som uppvärmningssystem är det också klokt att se över husets klimatskal. Det vill säga, att se till att du inte har onödiga värmeläckage genom golv, väggar, tak och fönster. Den enklaste och billigaste åtgärden är att sätta nya tätningslister i dörrar och fönster, det ger både mindre drag och lägre elräkning om du har elvärme.

Du kan också byta fönster eller sätta in en extra energiglasruta (särskilt om du har 2-glasfönster). Att tilläggsisolera vinden är också väldigt lönsamt, investeringen är oftast återbetald inom ett par, tre år bara i minskade energikostnader. Särskilt i enplanshus. Det blir som att sätta på en mössa på huset!

Att värma varmvatten med el drar många kWh och därför rekommenderar Caroline korta duschar istället för att bada i badkar. För att värma upp en liter vatten en grad går det cirka 1,16 W. För att höja temperaturen från kanske 7 grader till 37 grader (badtemperatur) så gäller följande uträkning: 1,16 x 30 x antal liter/1000= antal kWh som går åt för ditt bad.

Att tilläggsisolera vinden fungerar på samma sätt som att sätta på sig en mössa, du minskar värmeläckaget uppåt

Att tilläggsisolera vinden fungerar på samma sätt som att sätta på sig en mössa, du minskar värmeläckaget uppåt

Ring Caroline, din energirådgivare på Luleå kommun!

Som sista tips säger Caroline också att när du ser över din elanvändning inte titta på årsförbrukningen utan istället per månad, eller till och med per dag.

– Då blir det mycket tydligare och påtagligt hur många kWh alla saker drar och du ser direkt minskad förbrukning när du ändrar ditt beteende eller gör på ett annat sätt. Det blir liksom roligare att spara när man ser resultat direkt. Gå in på Mina sidor på din elleverantörs hemsida så kan du se din förbrukning dag för dag!

– Är du osäker på hur du kan spara el i just ditt boende, slå mig en signal så tittar vi på det tillsammans, säger Caroline som har telefontider mellan kl 8.00 och 15.00 med en lunchpaus mellan 11.30-12.30 varje vardag.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Bild: Caroline Forsberg/Shutterstock

Logotyp