Ändrade öppettider i väntan på meröppna bibliotek

Efter årsskiftet förstärks bemanningen på Råneås samt Porsöns bibliotek. För att frigöra personal till förstärkningen kommer öppettiderna på tre andra bibliotek minska tillfälligt, tills de föreslås bli meröppna under 2020. Kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott ställer sig positiva till meröppet.

Från 1 januari gäller nya öppettider för folkbiblioteken i Luleå. Till en början får tre bibliotek, Björkskatan, Hertsön och Gammelstad, minskade öppettider då personal flyttas om för att stärka upp Porsöns och Råneås bibliotek.

– Vi vill satsa mer på det läsfrämjande arbetet på Porsön och i Råneå och samtidigt förhindra ensamarbete för vår personal, säger Lena Lundberg Vesterlund, bibliotekschef Luleå kommun.

De nya öppettiderna är baserade på besöksstatistik över vilka tider medborgarna främst nyttjar sina bibliotek.

Meröppna bibliotek innebär att du bland annat kan plugga på bibblo utanför bemannade öppettider.

Målet: Öppet 06.00-22.00

De minskade öppettiderna i början av året föreslås sedan kompenseras med meröppet, vilket betyder att biblioteken har både bemannade och obemannade öppettider. För att testa system och rutiner är planen att införa meröppet först några timmar i veckan, men målet är bibliotek som är öppna mellan klockan 06.00-22.00, sju dagar i veckan.

Formellt tas ärendet om meröppet upp i kultur-och fritidsnämnden den 22 januari, men har redan passerat arbetsutskottet som ställer sig positivt till meröppet.

– Meröppet innebär att låntagarna ansöker om en nyckeltagg och skriver på ett avtal om att nyttja biblioteket under meröppettid. Sen kan de använda bibliotekets lokaler utanför bemannad tid och låna böcker, använda datorerna, studera eller bara vara, säger Lena Lundberg Vesterlund och fortsätter:

– Först ut beräknas bli Hertsöns och Björkskatans bibliotek under våren.

Fem meröppna bibliotek

De bibliotek som är aktuella för meröppet under 2020 är Gammelstad, Hertsön, Kvinnobiblioteket Björkskatan, Porsön och Råneå. Meröppna bibliotek finns redan i 87 kommuner i Sverige. Första öppnade i Skåne redan 2009.

Aktuella öppettider för alla Luleås bibliotek hittar du på bibblo.selänk till annan webbplats

Text: Therese Hedman
Foto: Pexels

19 december 2019
Uppdaterad 8 januari 2020

Logotyp