Bara självservice på Stadsbiblioteket

Från i dag och en vecka framåt har Stadsbiblioteket enbart öppet för självservice och med begränsade öppettider. Detta på grund av flera fall av covid-19 bland personalen. Med självservice sker ingen kontakt mellan besökare och personal och den samhällsviktiga funktionen som biblioteket är kan ändå vara tillgänglig.

De senaste dagarna har flera ur bibliotekspersonalen på Stadsbiblioteket testats positivt för covid-19. Därför har beslut om enbart självservice tagits för både personalens och besökarnas skull.

– Med självservice träffas aldrig personal och besökare. Vi kan då schemalägga personalen så att enbart fem åt gången jobbar för att öppna upp och stänga ner för dagen, säger Hanna Lidström, enhetschef Stadsbiblioteket Luleå kommun.

Hela veckan är det enbart självservice på Stadsbiblioteket.

”Samhällsviktig funktion”

I dag måndag har stadsbiblioteket öppet mellan klockan 9-14 och resten av veckan är det 10-14 som gäller. Besökare rekommenderas fortfarande att enbart göra snabba ärenden på max 15 minuter och kan själva låna eller lämna böcker, hämta ut reservationer, ha tillgång till datorerna och skriva ut dokument. Kan man inte hämta ut reservationer under de begränsade öppettiderna kommer böckerna stå kvar till nästa vecka.

– Eftersom biblioteket är en samhällsviktig verksamhet vill vi helst inte stänga helt. Men vi följer smittläget noga och vill även påminna besökare att stanna hemma vid minsta symtom, säger Hanna Lidström.

Lösningen med självservice har kommunicerats med facket.

Mot slutet av veckan kommer nya besked om hur Stadsbiblioteket hålls öppet under nästa vecka.

Hur övriga verksamheter i Kulturens hus anpassats efter restriktioner finns att läsa på kulturenshus.com/coronalänk till annan webbplats

Text: Therese Hedman

Foto: Shutterstock

Logotyp