Dags igen för vattenmätaravläsning

För att hålla koll på vattenförbrukningen ska du läsa av din vattenmätare minst en gång per år. Vattenmätarställningen anger hur stor din rörliga förbrukningstaxa blir. Du kan enkelt registrera din vattenmätarställning via självservice. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I januari varje år är det dags för dig att läsa av din vattenmätare. I början av månaden skickar vi ut en påminnelse per post.

Du läser av de siffror som står angivna i den övre rutan på din vattenmätare. Sedan kan du enkelt registrera din vattenmätarställning via Självservice.

Det enda du behöver uppge är ditt personnummer och ditt kundnummer för att logga in. För företag behövs organisationsnummer och kundnummer för inloggning.

Mätarnumret finns angivet på din vattenmätares lock.

Nu är det dags igen att läsa av din mätarställning. Enklast fixar du det via självservice.

Digital avläsning påbörjad 2019

Sommaren 2019 startade arbetet med att byta ut analoga vattenmätare till digitala. Detta ska underlätta avläsningen och ger kunden information om exakt vattenförbrukning och inte som idag en preliminär debitering.

Total ska 14 000 mätare bytas inom en sjuårsperiod och först ut är Gammelstad. Därefter följer byten i Råneå, delar av centrum, Skurholmen, Hertsön, Rutvik och Notviken.

Tanken är att alla VA-kunder i Luleå ska anslutas till det digitala avläsningssystemet. Men det kommer att ta tid. Det är 1 500 mätare som ska ut under 2019. Därefter ska ca 1 500-2 000 mätare monteras varje år fram till 2026.

Fördelarna med digitala vattenmätaravläsning är många. Det är ett smart system för både privatpersoner och oss som ledningsägare. Vi kan garantera tryggare leverans av vatten eftersom vi får ha bättre koll på utläckage i vattenledningsnätet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren

Foto: Luleå kommun

Logotyp