Digitalt anhörigcafé

Varje tisdag brukade äldre anhöriga, som vårdar eller förlorat någon närstående, träffas på Fyren för en stunds gemenskap. En möjlighet som försvann när mötesplatserna stängdes på grund av coronaviruset. Men tack vare teknikens hjälp har anhörigträffarna kommit igång igen.

– Jag började kolla upp vilka som hade dator eller surfplatta så att vi kunde fortsätta träffas digitalt istället, säger Maria Björnfot på Äldresupporten.

När deltagarna kopplat upp sig är det dags för information och ibland underhållning.

Maria Björnfot, äldresupporten

I början var det svårast med tekniken, men nu går det betydligt bättre, Maria hjälper till med support när det behövs.

– Just nu är vi cirka åtta personer som träffas i videosamtal vilket är tillräckligt eftersom det annars blir svårt för alla deltagare att komma till tals.

Information och underhållning

Deltagarna kopplar upp sig via Teams och varje möte varar ungefär en timme. Aktiviteterna kan handla om information från kommunen, eller en föreläsare med ett aktuellt ämne. Det kan också handla om underhållning, oftast musik och sång.

– Responsen har varit fantastisk, alla kan se och prata med varandra och är ett roligt alternativ när de som tillhör riskgrupperna inte kan träffas som vanligt, säger Maria.

Fler grupper kan starta

Maria har också kört igång en grupp på onsdagar och finns intresse kan hon starta fler. Den som är intresserad kan ringa Luleå kommuns kundservice på 0920 – 45 30 00 och fråga efter Maria Björnfot, alternativt skicka ett mail till maria.bjornfot@soc.lulea.se

Birgit & Alice stod för den digitala live-underhållningen denna gång.

Text & foto: Bo Henry Pettersson

27 maj 2020

Logotyp