Familjen med stort hjärta

Ted Isaksson kan inte bara titta på när människor har det svårt, han vill göra något för dem också. Under tre veckors tid har han, sambo och mor samlat in förnödenheter och kläder till ukrainska flyktingar. Det första lasset är redan på väg mot Polen.

Det stora lagret bakom Ted Isakssons kombinerade butik och frisersalong är fyllt med kartonger. Där håller sambon Emma Englund på att packa barnkläder tillsammans med svärmor Siv Öberg.
– Det skänks otroligt mycket kläder och skor. Vi går igenom allt, det ska vara helt och rent, säger hon.

Ted Isaksson och mamma Siv Öberg i lagret bakom butiken. Här förvaras insamlat material för sortering och packning.

Första lasset redan på väg

Det första lasset som samlats in hos Ted Isaksson plockades upp av Marie Jonsson från Örarna, som sedan körde ner det till Umeå. Efter omlastning i större lastbilar, där även annat insamlat material lagts till, är det nu på väg till Polen. 

– Det är viktig att rätt material kommer fram. Vi skickade frystorkad mat, blöjor, mediciner, verktyg, liggunderlag, sovsäckar och mycket annat. Just nu är det inte så bra att skicka kläder, det är svårt för hjälparbetare att hantera den stora mängd som redan kommit fram, säger Ted Isaksson.

Saknar en samlingspunkt

Tanken är att de kläder som familjen redan samlat in ska skänkas till flyktingar som kommer till Luleå med omnejd. Ted Isaksson har idéer om hur man kan förenkla både för hjälpande och behövande:

– Det finns frivilliga som kan jobba med mottagning och organisering av inlämnat material. Det finns tolkar som kan ta emot flyktingar och lotsa dem på olika sätt. Men det behövs en samlingspunkt, ett sorts nav för all hjälpverksamhet. Kanske något kommunen kan ordna, undrar han.


Kartongernas innehåll skrivs med ukrainsk text för att underlätta för mottagarna,

Generösa människor

Det är genom olika Facebook-grupper som familjen knutit kontakter och skaffar sig kunskap om transportvägar och behovet bland flyktingarna. 

– Det började med att jag kollade om det fanns någon pågående insamling, och sedan har det rullat på. Det känns självklart att hjälpa till, jag kan inte bara sitta sysslolös när folk har det svårt. Detsamma gäller för min sambo och min mamma, säger Ted Isaksson och fortsätter:

– Vi arbetar med det här både på fritiden och under arbetstid, och det fungerar tack vare att vi har eget företag. Visst, det är mycket jobb, men jag vill understryka att det inte bara är vi som har ett stort hjärta säger Ted Isaksson, och tillägger med viss farhåga:

– Jag hoppas att folks generositet och omtanke fortsätter, och inte mattas av. Man måste känna att den hjälp man erbjuder också blir mottagen och omsätts på ett effektivt sätt.


Emma Englund, sambo med Ted Isaksson, går igenom barnkläder för att kolla att allt är helt och rent.

– Vi får in så mycket fina kläder, till och med helt oanvända, säger hon.

Fortsatt insamling

Den som vill kan fortsätta lämna in gåvor till Ted Isaksson på Studio Zacks. 

– Vi tar inte längre emot kläder och skor men alla andra förnödenheter, som exempelvis mat. Den ska vara frystorkad eller konserverad, med lång hållbarhet. Inga öppnade förpackningar eller färskvaror. Sanitetsprodukter av olika slag, babysaker som blöjor och mjölkersättning är också välkommet, säger han.

Om och när nästa lass skickas iväg är ännu oklart. Läget förändras hela tiden i gränsområdet i Polen. Det kan hända att det lager som nu finns inte skickas vidare utan används här på plats. 

– Vi får se hur det hela utvecklas, säger Ted Isaksson och fortsätter stapla kartonger.

Vill du hjälpa till?

Kolla gärna med lokala hjälporganisationer hur du kan hjälpa till:

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Karin Kemi

Logotyp