Förintelsens minnesdag 27 januari

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och det är 76 år sedan koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau befriades. Luleå kommun och studieförbundet ABF uppmärksammar detta med en utställning och ljuständning i människovärdet och demokratins tecken.

Tänk på att hålla avstånden när ni besöker utställningsplatserna med hänsyn till smittspridningen under den rådande Coronapandemin.

För att hedra förintelsens offer tänder vi ljus i museiparken vid Norrbottens museum. Ta del av Fredrik Hanssons tal och Christer Engbergs föredrag klockan 14 på Norrbottens museums facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Program Förintelsens minnesdag

Klocka 10.00 – 20.00
Plats: Norrbottens museums museipark
Utställningen “Motstånd” från Forum för levande historia.
Vi tänder ljus i parken till minne av förintelsens offer.

Klockan 14.00
Plats: Livesändning via Norrbottens museums facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd, håller tal.
Christer Engberg, utbildad och diplomerad förintelselägerguide, håller ett kortare föredrag.

Klockan 17.00
Plats: Forum för levande historias webbplats, www.levandehistoria.se Länk till annan webbplats.
Forum för levande historia sänder en nationell minnesceremoni. På webbsidan finns även länkar till bra seminarier och andra ceremonier som sänds digitalt runt om i Sverige.

27 januari – 31 januari
Plats: Kulturens hus
Utställningen “Motstånd” visas i fönstret ut mot Skeppsbrogatan. Den kan även ses i foajén. Ett bildspel med samma tema visas i Stadsbibliotekets fönster.

FAKTA

  • Förintelsens minnesdag har varit en nationell minnesdag i Sverige sedan 2001. FN deklarerade det som en internationell minnesdag år 2005.
  • Under förintelsen dog cirka 6 miljoner judar. Romer och polacker blev utsatta för folkmord och tusentals funktionsnedsatta och homosexuella förföljdes och dödades
  • Förintelsens minnesdag den 27 januari är till för alla som bekämpar främlingsfientlighet, rasism, intolerans och antisemitism.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg

Bild: Luleå kommun

Logotyp