Förintelsens minnesdag: ljuständning och föreställning på Lillan

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och i år är det 75 år sedan koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau befriades. Det uppmärksammar Luleå kommun och studieförbundet ABF med en föreställning på Lillan.

Förintelsens minnesdag har varit en nationell minnesdag i Sverige sedan 2001. FN deklarerade det som en internationell minnesdag år 2005. Under förintelsen dog cirka 6 miljoner judar. Romer och polacker blev utsatta för folkmord och tusentals funktionsnedsatta och homosexuella förföljdes och dödades. Förintelsens minnesdag den 27 januari är till för alla som bekämpar främlingsfientlighet, rasism, intolerans och antisemitism.

"Spela aldrig Mozart - så länge jag lever!" heter föreställningen som uppförs på Lillan.

Föreställning på Lillan

Runt om i landet firas minnesdagen med olika aktiviteter och Luleå kommun har uppmärksammat dagen sedan år 2000. I Luleå arrangerar ABF Norr Luleå och Luleå kommun en föreställning på Lillan, Skeppsbrogatan 14.

Klockan 18.00 öppnar Lillan med att Devla Tomic serverar bosnisk glögg. Besökarna kan även se utställningen "Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige".

Klockan 18.30 börjar föreställningen "Spela aldrig Mozart - så länge jag lever!" av Kulturparlamentet och Musikteater89 med efterföljande reflekterande samtal.

Kvällen avslutas med ljuständning och ett tal av Björn Diamant (s), ersättare i Kultur- och fritidsnämnden.

FAKTA

  • Förintelsens minnesdags hålls varje år den 27 januari
  • Luleå kommun har uppmärksammat dagen sedan år 2000.
  • Under förintelsen dog cirka 6 miljoner judar.

Text: Sara Ruthberg

Bild: Kulturparlamentet och Musikteater89 

24 januari 2020

Logotyp