Förtidsröstning med corona-säkerhet

Folkomröstningen om framtidens skola har nu startat med förtidsröstning. Vårt Luleå besöker Kulturens hus där Tore Isaksson och hans kollegor tar emot röster, ser till att besökarna spritar händerna och håller säkert avstånd i lokalen.

Tore Isaksson är lite av en veteran i sammanhanget. Han har tidigare jobbat som röstmottagare i flera riksdagsval och i senaste EU-valet.
– Det är ett jätteroligt arbete. Många av oss som jobbar med valen har blivit goda vänner, säger han.

Förutom god kamratskap och en extrainkomst, tycker han att det känns betydelsefullt att bidra till det demokratiska arbetet.

Förtidsröstningen i Kulturens hus är i full gång. Med tanke på säkerhetsavstånd är borden extra djupa. Från vänster, röstmottagarna Gun-Mari Füreder, Tore Isaksson, Anna-Carin Mukka och stående Lena Brännström.

Utbildade röstmottagare

Alla röstmottagare genomgår en utbildning i valnämndens regi. Både de som ska jobba med förtidsröstningen och de som ska jobba i röstningslokalerna den 8 november.

I år har utbildningen haft ett lite annorlunda upplägg. Inte bara rutiner för röstmottagning, rösträkning och liknande, utan även corona-säkerhet.

– Vi har fått tydliga instruktioner. Exempelvis ska vi se till att det inte samlas för många samtidigt i lokalerna, desinficera ytorna, att det finns handsprit och att alla håller säkerhetsavstånd, säger Tore Isaksson.

.

Handsprit finns både vid ingången och inne i röstningslokalen. Personal ser till att inte för många röstande vistas samtidigt i lokalen.

Tore Isaksson torkar av ytorna med desinficeringsmedel då och då.

Röstsedlar med de båda alternativen.

Hjälper till

Den som förtidsröstar behöver ha med id-handling och röstkort.

– Om man saknar röstkort kan vi skriva ut ett nytt. Vi kan också vara behjälpliga med annat, till exempel om någon har svårt att sätta sin röstsedel i kuvertet. Det är bara att fråga, vi kan lösa det mesta, menar Tore Isaksson.

Förtidsröstning pågår

Förutom på Kulturens hus kan man även förtidsrösta i Medborgarhuset i Råneå, 29 oktober - 6 november.

Se tider för respetkive lokal här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Visa hänsyn genom att hålla avstånd och undvika trängsel och folksamlingar, både i och utanför röstningslokalerna. Säkerställ god handhygien och rösta via ombud om du har förkylningssymptom.

Text och bild: Karin Kemi

29 oktober 2020

Logotyp