Fritids smyckar Luleå med blommor och kalas

För fjärde året i rad har fritidshem i Luleå planterat blommor i centrum. För att fira att Luleå fyller 400 år är temat för årets plantering ”kalas”.

Den 12 juli 1621 fick Luleå stadsrättigheter av Gustav II Adolf. Det betyder att vi under 2021 firar att Luleå fyller 400 år. Blomplanteringarna är en av många aktiviteter under jubileumsåret.

Vackra pärldekorationer med jubileumsinslag från Rutviksskolans fritidshem.

I år, precis som förra året, har barnen och pedagogerna från fritidshemmen planterat i rabatterna nedanför Hälsans hus. En vacker syn för de som passerar längs det populära gångstråket. Den årliga planteringen är ett samarbete mellan fritidshemsutvecklare och parkavdelningen på Luleå kommun.

– Planteringen är uppskattad av både barnen, pedagogerna och de som arbetar på parkavdelningen. Allmänheten har gett oss positiv feedback och tycker att det är ett trevligt inslag i stan. Under årets plantering har flera stannat till och gett barnen komplimanger, säger Åsa Öystilä fritidshemsutvecklare på Luleå kommun.

Nu pryds planteringarna av flera olika sorters blommor men också dekorationer av alla de slag, så som vimplar och pärldekorationer. Eftersom temat för årets plantering är ”kalas”, som en del av Luleås 400-årsjubileum, har barnen smyckat rabatterna med tårtor, ballonger och 400-årsskyltar.

– Vi vill att barn och unga ska vara delaktiga i jubileumsfirandet och tyckte att det här var en lämplig aktivitet att göra tillsammans, säger Anna-Marita Johansson, sektionschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Nina Aronsson

Logotyp