Julkalendern uteblir på förskolorna

Luleå kommuns äldsta förskolebarn har en tradition att årligen se Lule Stassteaters julkalender. I år det inte möjligt på grund av den rådande pandemin.

– Det här är såklart tråkigt, men ska vi följa de skärpta allmänna råden så ser vi inte att vi kan organisera detta under dessa förhållanden, säger Annica Backman, verksamhetschef i förskolan.

I år är det inte möjligt för Luleås förskolebarn att se den populära julkalender av Lule Stassteater.

Vanligtvis har teatern spelats upp i stadsparken i centrala Luleå och förskolebarnen och deras personal har tagit bussen in till föreställningen. I år var det inte möjligt på grund av pandemin och avrådan att åka kollektivtrafik. Det pågår också ombyggnationer i stadsparken, vilket gjorde att en ny plats behövdes.

Istället var planen att julkalendern skulle besöka några av de större förskolorna där även andra förskolor skulle ges möjlighet att se den. Men de skärpta allmänna råden som införts i Norrbotten sätter käppar i hjulet för föreställningen även om tanken var att se den utomhus.

– Det är dels rekommendationerna om hur många som kan samlas på samma plats, dels rekommendationen att avstå från föreställningar och sammankomster som innebär att distans och smittspridning inte kan säkerställas, säger Annica Backman.

Många förskolor har i dagsläget också en bekymmersam personalsituation på grund av hög sjukfrånvaro.

– Vi har inte de personella förutsättningarna att organisera detta under rådande förhållanden. Vi försöker också så långt det är möjligt att inte blanda barn och personal från olika förskolor för att undvika att bidra till smittspridning, vi får se fram emot nästa års julkalender istället, säger verksamhetschef Annica Backman.

FAKTA

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Lule Stassteater

12 november 2020

Logotyp