Landsbygdsprojekt och folkhälsoinsatser prisas

Kommunfullmäktige delade på sitt sammanträde idag ut två priser. Årets trygghets- och folkhälsoinsats tilldelades Shahnaz Rasoul och Årets landsbygdsprojekt gick till Brändön-Örarnas byautvecklingsförening.

Luleå kommun utser ett flertal stipendier varje år för att uppmärksamma Luleåbornas insatser inom olika områden. Under dagens fullmäktige hade turen kommit till att prisa arbete med landsbygdsprojekt och folkhälsa. Priserna är på 15 000 kronor vardera.

– Jag känner mig jättestolt, men det är inte bara mitt arbete, jag tackar framför allt min familj som har mycket tålamod. Jag vill hjälpa till för att jag vet hur det känns när man kommer hit och kan inte språket, säger pristagare Shahnaz Rasoul.

Shahnaz Rasoul tilldelades Årets trygghets- och folkhälsoinsats. Motiveringen lyder:

"Shahnaz Rasoul ser andras behov och brinner för jämlikhet. En kamp för allas lika värde som går tillbaka till hennes dagar som läkare inom rörelsen ”Läkare utan gränser” i Afghanistan.

I Luleå hjälper hon nyanlända personer i frågor kring hälsa och välbefinnande. Hon har extra fokus på kvinnor och vägleder gravida. Shahnaz ordnar aktiviteter för både för unga och vuxna för att skapa gemenskap, en lustfylld fritid och goda hälsovanor. Hon har bildat en tjejgrupp och stöttar dem i allt från att ta sig fram i samhället till att v ara fysiskt aktiva. Shahnaz är mycket engagerad och lever som hon lär. Att dela glädje med andra är viktigt för henne. Shahnaz Rasouls ideella arbete är ett gott exempel på ett brett folkhälsoarbete."

grupp människor

Örjan Björklund, Jenny Nyman, Alma Öberg, Ann-Sofi Öberg, Alise Öberg (fr v) tog emot priset idag. - Det startade som ett ungdomsinitiativ för att skapa en mötesplats i byn. Prispengarna kommer att gå till ungdomsverksamheten”, säger Ann-Sofi Öberg.

Brändön-Örarnas byautvecklingsförening tilldelas årets landsbygdsprojekt 2021. Motiveringen lyder:

"Brändön-Örarnas byautvecklingsförening har i samverkan med övriga föreningar i bygden återställt en av bygdens historiska bagarstugor. Genom att flytta byggnaden till en central plats i byn och genom att varsamt återskapa bagarstugan till en mötesplats och samlingslokal så vill man återge bagarstugan dess historiskt stora värde som samlingspunkt och kulturbärare. Bagarstugan hoppas man kunna ena gamla och unga i överföring av kunskap och berättelser och kommer att bli en viktig del i att värna om det gamla och vårt ursprung och samtidigt ge de unga en ökad förståelse av att enas i en bygemenskap och föreningsanda."

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Frank Rizo

Logotyp