Läsvärt om Luleå 400 år

Staden Luleå grundades för 400 år sedan, det firas i hela kommunen. Startskottet på jubileet blir en alldeles egen jubileumstidning som kommunen har tagit fram. Vi har sammanställt en evenemangskalender med aktiviteter under jubileumsåret och presenterar en nyskriven berättelse om Luleås historia.

Luleå kommuns jubileumstidning Luleå 400 år hamnar i din brevlåda under kommande veckan. Utdelningen försenas på grund av snöovädret.

En resa genom historien

Det är Maurits Nyström som har forskat och skrivit flera böcker om Norrlands historia som har bidraget med en nyskriven berättelse om Lulebygden på historiens scen. Han har delat in den 400-åriga historien i fyra epoker som börjar vid olika brytpunkter, t ex när staden flyttades till sin nuvarande plats eller tillkomsten av malmbanan.

Nya perspektiv och gamla tallar

Jubileumstidningen innehåller mycket läsvärt om jubileumsåret, evenemang och historia. Vi skriver om ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet som bidrar med nya perspektiv om Luleås historia och dyker i frågan vem som var den första Luleåbon.

Visste du att vissa tallar inom kommunen kan faktiskt vara lika gamla som staden?

Trevlig läsning!

Vill du läsa tidningen digitalt hittar du den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA Luleå 400 år

  • Jubileumstidningen Luleå 400 år levereras vecka 4 till alla hushåll. Vill du ha ett exemplar hemskickat? Höv av dig: vartlulea@lulea.se
  • lulea.se/400 Länk till annan webbplats. finns all information om jubileumsåret samlad. Uppdateras löpande.
  • Luleå kommun publicerar löpande nya berättelser ur historien på instagram och facebook.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Omslagsbild: Joakim Höggren

Uppdaterat 22 januari

Logotyp