Luleåelever till Schackfyrans riksfinal

En hel dag med schacktävlingar tillsammans med tusentals andra fjärdeklassare i Sverige. Det är vad eleverna i klass 4A på Furuparksskolan i Luleå ser fram emot. Efter vinsten i Schackfyrans distriktsfinal är de nämligen kvalificerade till den stora riksfinalen i Västerås den 25 maj.

– Eleverna är så stolta och glada över vinsten. De är verkligen peppade att åka ner till Västerås och utmana skolor från hela Sverige, säger klassens lärare och mentor Malin Videhall.

Schackfyran är en rikstäckande klasstävling för årskurs 4 som går ut på att alla skall vara med. Ju fler som är med och spelar desto mer poäng får klassen. Schackfyran inleds på hösten med att ledare från lokala schackklubbar gör besök hos fjärdeklasser runt om i landet och lär ut grunderna i schack. Därefter är det distriktstävlingar för att vaska fram finalisterna.

Ebba Johansson, till vänster, och Muhammed Aljabban, till höger, tränar för fullt inför Schackfyrans riksfinal.

Och övning ger färdighet. Fjärdeklassarna på Furuparksskolan har tränat schackspel under mattelektionerna.

– Vi har tränat tre gånger i veckan genom att möta vår parallellklass 4B, tittatett program som heter Schackslottet och övat på strategier. Det är kul att spela schack och inte så svårt att lära sig, berättar eleverna Ebba Johansson och Muhammed Aljabban.

– När vi fick reda på att vi kvalificerat oss till riksfinalen blev vi jätteglada. Jag bara skrek inuti, fortsätter Ebba.

Enda laget från Norrbotten

Furuparksskolans klass är det enda laget i riksfinalen som kommer från Norrbotten. Totalt deltar 130 lag, från Luleå i norr till Lund i söder. Omkring 2 900 elever väntas inta Västerås ABB-arena där tävlingarna går av stapeln. De 22 Luleåeleverna har jobbat för fullt för att samla ihop pengar till tågresa, boende och tävlingsavgift.

– Barnen har samlat pant och sålt fika. Vi har även fått bidrag till resan, bland annat från Luleå kommun. Vårt mål var att alla barn skulle ha möjlighet att följa med. Det här blir en resa som stärker gemenskapen i klassen och en rolig upplevelse för barnen, berättar Anette Gustafsson, som är en av föräldrarna som följer med på resan.

Vad tror då eleverna om deras chanser i riksfinalen?

– Vi tror att det kommer gå bra, men de andra lagen är säkert också ganska duktiga eftersom de har gått vidare. En bra schackspelare ska kunna många strategier, knep och sånt för att kunna vinna, säger Muhammed och Ebba.

Furuparksskolans klass 4A i klassrummet

Hela klassen är taggad inför riksfinalen i Västerås där de representerar Luleå och Norrbotten.

Text: Susanne Lundblom, Karl-Henrik Dagman

Foto: Karl-Henrik Dagman

23 maj 2019

Logotyp