Luleå-ryttaren skördade framgångar i ungdoms-VM för hästuppfödare

Lova Halvarsson från Luleå har helgen 7–9 juli tävlat i VM i hästuppfödning för varmblod i holländska Ermelo. I VM deltog 19 lag från hela Europa, men även ett lag från Kanada. Lova Halvorsson kom 1:a i teoriprovet och 2:a i båda löshopps- samt exteriör- och gångartsbedömningen. Hon landade totalt på en 13:e plats i juniorklassen som bäste svensk.

Lova Halvarsson från Luleå kom på trettonde plats i ungdoms-VM för hästuppfördare i holländska Ermelo.

Tävlingen går ut på att bedöma varmblodshästar i olika moment som ett steg för att locka intresse och att bli bra på att bedöma hästar för avel. Närmast ett slags ”yrkes-VM för hästavel”. Man tävlar individuellt och i lag i en juniorklass (17–20 åringar), en seniorklass (21–25 åringar) samt även en sammanräknad total.

Uttagningen till det svenska laget för stammen Svenska varmblod (SWB), sker bland annat genom SM för uppfödare där man tävlar i lag från Sveriges ca 20 ridgymnasier. Lovas lag från Naturlära ridgymnasium vann i år denna SM-tävling och de två lagmedlemmarna Lova Halvarsson och Karolina Jonsson blev uttagna att representera det svenska laget i Ermelo vid till holländska nationella ridsportcentret.

Det gick bra för Sverige, bättre för Irland

Luleå-ryttaren avslutade teoriprovet som första och kom andra i delmomenten löshoppsbedömning samt exteriör- och gångartsbedömning. I det sista momentet där det gäller att själv visa upp en häst vid hand landade Lova till slut på en 52:a plats.

Det svenska juniorlaget hamnade på en 5:e plats av 19 lag. Det svenska seniorlaget kom totalt på en 13:e plats och för den totala placeringen med både juniorer och seniorer placerades Sverige på en 9:e plats. Segrare av totalen blev det irländska laget med en förstaplats för juniorklassen och en tredje plats för seniorerna.