Luleå vann Earth Hour Challenge

Luleå kommun som organisation deltog i årets version av Earth Hour Challenge, en tävling där deltagarna får göra olika ”deeds” som är positiva för klimatet och sen rapportera det i en app. Vi blev bästa kommun i Sverige efter att vi registrerat 736 deeds och därmed sparat 1002 kg koldioxid.

Luleå var bästa kommun i Sverige under årets Earth Hour Challenge.

Det är Världsnaturfonden WWF som arrangerar Earth Hour sista lördagen i mars varje år över hela världen, timmen där vi ska släcka all belysning som en tydlig symbolhandling för klimatet.

Idag är det världens största klimatmanifestation med miljontals deltagare över hela jorden. Den symboliska nedsläckningen i stad efter stad, hus efter hus finns fortfarande kvar men Earth Hour har blivit mycket mer än så.

Kommunen antog utmaningen

Sen några år tillbaka kan man anmäla ett lag från t ex en kommun, en skola eller ett företag i tävlingen Earth Hour Challenge. Det är ett samarbete mellan appen Deedster och WWF där du kan räkna ut ditt klimatavtryck, quizza dig till ökad kunskap om klimatet och sänka ditt klimatavtryck genom mikrouppdrag.

Luleå kommun anmälde ett lag i år (vi deltog även förra året) och blev alltså bästa kommun i Sverige på att utföra olika ”deeds” och därmed minska vårt klimatavtryck!

Vi registrerade 736 deeds vilket innebär en besparing på 1002 kg koldioxid. Det motsvarar till exempel 835 körda mil med en bensinbil.

Text och foto: Lena Hedberg

02 april 2020

Logotyp