Ny app: Jämför historiska kartor med idag

Har du undrat över hur Luleå såg ut för 100 år sedan? Nu lanserar Luleå kommun en interaktiv kartapp som gör det möjligt att titta på och jämföra över hundra historiska kartor med idag.

– Med kartappen i din mobil kan du även vandra runt i Luleå och se hur olika platser har förändrats genom århundradena. Nästan som en historisk skattjakt, säger Jonny Halvarsson, GIS-strateg på Luleå kommun.

Den nya kartappen Länk till annan webbplats. är färdig inför Luleås 400-årsjubileum Länk till annan webbplats. nästa år. Den innehåller ett hundratal historiska kartor och fungerar för både mobil, surfplatta och webbläsare.

Den äldsta sockenkartan är från 1650 och den äldsta kartan över Luleå stad är från 1750. Det finns även modernare kartor, bland annat turistkartor från 1969 och framåt.

Med den nya interaktiva kartappen kan du jämföra över hundra historiska kartor med idag.

Jonny Halvarsson

Jonny Halvarsson

Några av kartorna finns sedan tidigare i pdf-format på kommunens webb Länk till annan webbplats. eller att köpa i pappersformat via kommunens stadsarkiv Länk till annan webbplats.. Men nu blir kartskatten än mer tillgänglig med hjälp av modern GIS-teknik (Geografiska Informationssystem).

– I samarbete med LTU har vi georefererat de historiska kartorna. Det innebär att vi hittar punkter i de gamla kartorna som också finns på nya kartor. Sedan passar vi in de gamla kartorna ovanpå kommunens karta så som den ser ut idag, berättar Jonny Halvarsson.

Genom en funktion i kartappen där användaren justerar transparensen, det vill säga genomskinligheten, kan man jämföra och se flera kartor ihop.

– Vi vill ge Luleåborna möjligheteten att få uppleva det gamla Luleå med ny GIS-teknik, säger Jonny Halvarsson.

När du ändrar transparensen, det vill säga genomskinligheten, i en karta från förr så tonar dagens karta fram där under. På så sätt kan du se hur området har förändrats.

Kartappen i skolundervisning

Tanken är att kartorna även ska kunna användas i skolornas historieundervisning och på universitet.

– Vi håller på att ta fram en handledning som stöd till lärarna. Den visar hur de kan använda kartapplikationen i sin undervisning, säger Jonny Halvarsson.

I appen kan man även klicka på vägar och få historierna och årtalen bakom Luleås vägnamn.

– Förutom kartorna i sig har vi också digitaliserat in vem som är kartograf, när kartan är gjord och i vilken orginalskala den utfördes. Kartor har alltid haft en central funktion. Både genom att visa hur den befintliga staden faktiskt ser ut men också som underlag för hur samhället kan utvecklas. För att förstå vart vi är på väg måste vi förstå hur det har sett ut, avslutar Jonny Halvarsson.

FAKTA

  • De interaktiva historiska kartorna finns här: https://kartor.lulea.se/historiska Länk till annan webbplats.
  • Mer om Luleås 400-årsjubileum finns här: www.lulea.se/400 Länk till annan webbplats.

  • Kartritning var tidigare en ingenjörskonst blandat med en gnutta konstnärlig talang. Idag är kartritande till stor del ett digitalt arbete som utförs med modern mätteknik och med digitala kartverktyg.
  • Runt 2005 lanserade Luleå kommun sina första egna GIS-lösningar på webben. Lösningarna har förfinats till det som idag kallas Kommunkartan: https://kartor.lulea.se/kommunkarta Länk till annan webbplats..
    I Kommunkartan visas inte bara information om infrastruktur som hus och vägar utan även annan aktuell information som till exempel vad man kan uppleva och göra, var det pågår vägtrafikarbeten och vilka detaljplaner som kommunen arbetar med.
  • Det är kommunens geodatasektion på stadsbyggnadsförvaltningen som tagit fram både kommunkartan och den interaktiva historiska kartappen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Luleå kommun

Logotyp