Parkeringstips för skidåkare

I vinter är det många som kommer till Ormbergets friluftsanläggning och stundtals är det riktigt trångt vid parkeringarna. Men här får du tips på parkeringar som inte nyttjas så mycket, både på och i anslutning till Ormberget.

Trångt på väg till spåret? Scrolla ner för tips på parkeringsplatser.

– Det finns fler parkeringar än de vid slalombacken och vid toppen (nummer 4 och 5 på kartan), för där blir det snabbt fullt, konstaterar Petter Wikström, friluftssamordnare Luleå kommun.

Parkeringstips på Ormberget

  • Parkeringen direkt till vänster när man svängt av till Ormberget (nummer 1). Här kan man komma direkt in på spåret Gamla Hagaviksvägen eller 5,2 kilometersslingan. Önskar du åka med hund eller promenera är Hagaviksvägen ditt alternativ.
  • De två parkeringar som är på var sida om vägen upp på berget (nummer 2 och 3). Härifrån kan man kliva på elitspåret. I spårriktning vänster från parkeringen sett går ett transportspår ner till Gamla Hagaviksvägen och 5,2 an.

  Här ser du alternativ till de populära parkeringarna uppe på Ormberget.

  Parkeringstips i anslutning till Ormberget

  • Vid Kronan, efter man kört in under skidbron, finns en parkering där man kan kliva direkt på milspåret (nummer 6). Ta vänster för att komma i rätt åkriktning.
  • Vi kraftstationen på Lerbäcken ska i dagarna en mindre parkering skottas upp (nummer 7). Härifrån kan man ta ett anslutningsspår till Ormberget eller en slinga in i skogen som tillåter även promenader och draghund.
  • Vid Skjutbanevägen finns en parkering (nummer 8). Härifrån går anslutningsspår som leder till Ormbergsspåren.

  Bonustips som inte alls handlar om Ormberget

  • Åk till kommunens spår vid Mattisberget, kyrkbyn. Här finns elljusslingor på 1,5 och 2,6 kilometer och en obelyst slinga på 5 kilometer för åkning i dagsljus.
  • Mattisspåren är även anslutna med Rutviks motionsspår. Total åklängd tur och retur från Kyrkbyn blir cirka 14 kilometer.
  • Parkering vid Shop in Lapland i Kyrkbyn eller vid Gamla Bodenvägen. Kan vara ett bra alternativ för barnfamiljer då det är färre åkare i spåren!

  Text och foto: Therese Hedman

  Logotyp