Påsken närmar sig

Färgglada, fantasifulla och ståtliga . Nu är det här - årets påskpynt! Som traditionen bjuder har nu Luleå kommun till mångas glädje prytt delar av innerstan med påskens alla figurer och påskpynt.

I Kulturhusrondellen ser vi till exempel påskkärringen som sitter på sin kvast på väg upp till Blåkulla.

Nytorget, strax nedanför domkyrkan, är pyntat med en stor äggkorg och små gula kycklingar.

I Stadsparken har påskfamiljen med tuppen, hönan och de små kycklingarna flyttat in och ger färg åt den än så länge vinterbleka parken.

Påskpyntet finns kvar till beskådan fram till och med den 14 april i år.

Påsken ger glädje åt Luleåborna med sin färgprakt.

Gamla seder i ny tappning

Påsk i Sverige började firas som en religiös högtid i mitten av 1800-talet. Från början var påsken präglad av sitt religiösa innehåll men firas numera som en familjehögtid där gammal folktro, fornnordiska traditioner och kristna traditioner blandas.

Påskdekorationerna består numera mest av det sedvanliga påskriset prytt med fjärdrar. Meningen är att koppla tanken till Jesu intåg i Jerusalem, och de palmblad som ströddes på marken framför honom. Seden att pynta björkris med färgglada påskfjädrar smög sig in i svenska traditioner under början av 1900-talet och har sedan dess blivit synonymt med påskfirandet. Vad gäller övrigt pynt har aldrig påsken blivit lika exploaterad i prylar och pynt som till exempel julhögtiden. En och annan kyckling pryder middagsbordet men populärast och mest plats får nog de godisfyllda påskäggen.

 

Glad Påsk

Så, med det sagt - Glad Påsk önskas till er alla!

FAKTA

  • Den kristna påsken är född ur den judiska påsktraditionen även om kristna ser påsken som den största högtiden eftersom det var då Jesus korsfästes, dog och återuppstod.
  • Namnet påsk kommer från det hebreiska "pasach" som betyder gå förbi, vilket var just vad mördarängeln gjorde vid de hus där offerlammets blod var målat.
  • Påskveckan kallas för ”stilla veckan” eller ”dymmelveckan”. Under dymmelonsdagen ska man fasta på allvar, och tystnad ska råda. Ordet ”dymmel” kommer förmodligen från det fornnordiska ordet ”dymbil” som betyder ”stum”.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren

Foto: Anita Sundberg

Logotyp