Rånebor får hemleverans från bibblo

När coronaviruset slog till i mars var Råneå bibliotek inte sena med en lösning på hur deras låntagare i riskgrupper ändå skulle kunna låna böcker. ”Jag ringde upp flera av våra äldre stammisar och frågade om de ville ha hemleverans. Och det ville de”, säger Lena Krååk, bibliotekarie.

Många biblioteksbesökare tillhör riskgruppen 70+ och Råneå är inget undantag. När personalen på Råneå bibliotek insåg vad coronarestriktionerna innebar för flera av deras låntagare tog de tag i saken.

– Vi har en väldigt personlig kontakt med våra besökare och vet ofta vilken typ av böcker de läser. Så efter telefonkontakten packade vi bokpåsar och gick hem till dem med böcker. Som mest under våren levererade vi till 10-15 personer, säger Jennifer Lagerskog, bibliotekarie i Råneå.

Bibliotekarierna Lena Krååk och Jennifer Lagerskog promenerar ut med böcker till låntagare i riskgrupp.

Bokpromenad

Sedan mars har hemleveranserna, som sker genom promenader, hållit igång. Ibland blir det några kilometer på en runda. Bibliotekarierna har ingen maxgräns på hur långt bort en låntagare kan bo för att få en hemgången bokpåse, bara det är inom Råneå samhälle.

– Vi knackar på, backar några meter och surrar lite. Ibland väntar låntagaren på oss utomhus så att vi kan prata på avstånd när böckerna lämnas, säger Lena Krååk, bibliotekarie.

”Kommer låntagarna närmare”

Låntagarna kan både beställa specifika titlar och mixade bokpåsar efter genre eller intresse. En rolig utmaning, enligt Lena Krååk:

– Jag tycker vi kommit både låntagarna och litteraturen ännu närmare nu när vi handplockar för någon annan och måste tänka till på vad personen kan gilla, säger hon.

Fakta Biblioteksservice till riskgrupper

  • Bor du i Råneå och tillhör en riskgrupp? Då är du välkommen att höra av dig till biblioteket om du vill ha böcker hemlevererade. Gäller alla riskgrupper, inte enbart 70+. Enklast är att ringa 0924-575 62 eller skicka e-post till raneabibliotek@lulea.se.
  • Även andra Luleåbibliotek har speciell service till riskgrupper nu under coronapandemin.
  • Från Stadsbiblioteket, Gammelstads bibliotek, Björkskatans bibliotek och Hertsöns bibliotek kan du ringa in en beställning på en färdigpackad bokpåse som sedan kan hämtas av dig eller ett ombud.
  • Stadsbiblioteket nås på 0920-45 59 51, Gammelstads bibliotek på 0920-45 40 75, Björkskatans bibliotek 0920 - 45 33 06 och Hertsöns bibliotek 0920 - 45 38 72.

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman, Pexels

18 september 2020

Logotyp