Säljstart av årets spårknappar

På onsdag släpps årets spårknappar för Ormbergets skidspår till försäljning. Luleåborna har tidigare år varit flitiga på att betala sin spåravgift och i fjol såldes 2 142 spårknappar. Pengarna går tillbaka till anläggningen, bland annat i form av tre nya snökanoner.

Sedan 2019 är längdskidspåren på Ormberget avgiftsbelagda för åkare över 20 år. Under förra vintern köpte 2 142 personer spårknapp, ett tecken på betald säsongsavgift.

– Pengarna från spåravgiften går tillbaka till Ormbergsanläggningen. Till exempel har vi nu köpt in tre flyttbara snökanoner, lansar, vilket gör att vi kan tillverka mer snö och snabba på snöläggningen i både spår och backe, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv Luleå kommun.

Bland annat har nya snökanoner köpts in tack vare spåravgiften. Dock måste det bli stadigare minusgrader innan de kan köras igång.

Väntar på minusgrader

Så snart prognosen säger ihållande minusgrader kommer snökanonerna starta.

– Trots helgens snöfall ser det inte ut som om det kommer att gå att tillverka någon snö kommande 10 dagar. Men vi får se vad som händer med prognosen. Vi går ut med info när snökanonerna går igång, säger Patrick Zetterkvist.

420 kronor för säsongen

Spåravgiften betalas genom en e-tjänst som du hittar här Länk till annan webbplats.. Vill du inte använda den kan du betala med kort direkt över disk på Turistcenter, Kulturens hus. Här hämtas alla spårknappar ut, även de du betalat genom e-tjänsten.

Årets spåravgift ligger på det lite udda 420 kronor för en hel säsong eller 42 kronor för ett dagspass. Orsaken är att alla kommunens fritidstaxor är indexreglerade, alltså att de höjs varje år med en procentsats bestämd av Sveriges kommuner och regioner.

Även i år finns möjlighet att köpa tillgång till dusch, bastu och omklädning i Ormbergsstugan, något som kostar 210 kronor för hela vintersäsongen.

FAKTA Spåravgifter Ormberget

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman och Lars Mandahl

Logotyp