Skadegörelse i naturreservatet: ”Detta är inget man gör på en natt”

I naturreservatet Ormberget-Hertsölandet har man nyligen hittat två lite annorlunda kojor. Bebyggelserna, som är i det mer rejälare slaget, har polisanmälts för skadegörelse och miljöbrott.

– I ett naturreservat får man varken bygga, gräva eller hugga ner träd. Visst ska man få bygga kojor i skogen, men att göra på detta sätt är olagligt, säger Johan Kristoffersson, skogsförvaltare.

Johan Kristoffersson ståendes i en grop där han lutar sig mot en träbalk.

Johan Kristoffersson i en av ”kojorna”.

När Johan Kristoffersson, skogsförvaltare på Luleå kommun, tidigare i juni tog sig till Ormberget-Hertsölandets naturreservat och övre delen av Lerbäcken möttes han av något annorlunda. Två rejäla byggprojekt, där man på den ena har grävt en grop på cirka en och en halv meter och därtill placerat både trästommar samt träbalkar.

– Detta är inget man gör på en natt. Vi ser allvarligt på det här, bland annat då det finns en risk för andra naturbesökare att ramla ner i gropen, säger Kristoffersson medan han lutar sig mot en av träbalkarna.

Ett rep som spänts fast i ett av byggena. På bilden syns även en sandhög och presenning i anknytning till bygget.

Rep och presenning har använts i bygget.

Yxa och såg

Djupare in i skogen visar Kristoffersson flera avverkade träd. Att man skulle använt motorsåg är uteslutet, förmodligen har man använt sig av yxa och såg för att kapa ner träden menar han. Kristoffersson medger att det inte är någon rolig syn:

– Inte nog med att man bara huggit ner, man har också barkat träden. Allt detta är jättetråkigt såklart, vi ska värna om vår skog.

Johan Kristoffersson står och tittar på ett av alla nedhuggna träd i skogen.

Kristoffersson tittar på ett av alla nedhuggna träd.

Anmält för miljöbrott

Då båda byggena är inom Ormberget-Hertsölandets naturreservat har Kristoffersson anmält det som miljöbrott. Polisen är sedan en tid tillbaka kontaktade och byggena går nu under rubricering skadegörelse. Vem eller hur många personer det rör sig om vet man inte i nuläget, Kristoffersson hoppas bara att byggandet får ett slut:

– Klart man hoppas på att detta får ett slut och förhoppningen är att skyltarna vi placerade idag ska tydliggöra just det: att man I ett naturreservat inte får bygga, gräva eller avverka.

Bild på det andra bygget som finns i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet.

Det andra bygget som bara ligger några minuter och meter bort.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Adam Larsson Englund

Logotyp