Skolans budget är i balans

Samtliga verksamhetsområden inom barn – och utbildningsförvaltningen redovisar en budget i balans. Det visar verksamhetsberättelsen för 2021 som var ett av de ärenden som lyftes vid barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott den 2 februari.

– Det vi kan se är att covid-19 har bidragit till lägre kostnader under 2021. Några exempel är ersättningen för sjuklönekostnader i kombination med mycket låg tillsättning av vikarier. Sedan har vi också fått utökade statliga stöd kopplat till pandemin som har förbättrat ekonomin, exempelvis skolmiljarden, säger Maarit Enbuske, skolchef Luleå kommun.

Inom alla skolverksamheter har pandemin bidragit till lägre kostnader. Utökade statliga stöd kopplat till pandemin har förbättrat ekonomin, exempelvis de 7 miljoner kronor som ingick i Skolmiljarden.

Totalt redovisar barn- och utbildningsnämnden ett överskott mot tilldelat kommunbidrag. Redovisat överskott uppgick till 34,8 miljoner kronor.

Samtliga verksamhetsområden redovisar en budget i balans enligt följande:

  • förskolan +4,9 mkr,
  • grundskolan +0,4 mkr,
  • Resurscentrum +13,1 mkr
  • gymnasieskolan +12,1 mkr.

Inom alla verksamheter har pandemin bidragit till lägre kostnader. Utökade statliga stöd kopplat till pandemin har förbättrat ekonomin, exempelvis de 7 miljoner kronor som ingick i Skolmiljarden Länk till annan webbplats..

Minskade kostnader syns även inom måltidsverksamheten på grund av skolans distansundervisning under stor del av vårterminen inom gymnasieskola och grundskola, vilket medfört lägre personalkostnader och livsmedelskostnader. Det är också lägre kostnader än budgeterat för kompetensutveckling inom nämndens samtliga områden. Inom förskola och fritids var betydligt mindre barn inskrivna än prognosticerat.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott godkände verksamhetsberättelsen för 2021.

Skolpeng för utlandsstudier

Ett annat ärende är medflytt av skolpeng vid utlandsstudier där en gymnasieelev planerar att studera ett år utomlands. Kommunen är inte skyldig att betala bidrag till studenter som är folkbokförda i Sverige och vistas utomlands för språkstudier. Många kommuner väljer dock att flytta med skolpengen för utlandsstudier.

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslog till nämnden att ta kostnaderna för eleven, för ett års studier eftersom förslaget är i linje med kommunens inriktning på internationalisering för att skapa en ledande nordlig region. Det skulle också bidra till att ge Luleås unga medborgare likvärdiga möjligheter som i andra kommuner.

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslog även att nämnden fortsättningsvis ska bevilja utlandsstudier för gymnasieelever vid svenska utlandsskolor om det, som i detta fall, handlar om maximalt ett års studier inom ett organiserat gäststudentprogram eller motsvarande.

Vidare föreslås att kommunen inte ska betala bidrag för dagliga resor eller stöd till inackordering vid denna typ av utlandsstudier.

Barn- och utbildningsnämdens arbetsutskott antog förvaltningens förslag.

Se ärendelistan Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Luleå kommun

2 februari 2022

Logotyp