Spännande jobb med ny teknik

Ny teknik och spännande jobb presenterade Luleå kommun på årets LARV vid Luleå tekniska universitet. LARV är Tekonologkårens stora mässa för att främja arbetskontakter mellan studenter och företag. Och studenterna verkade uppskatta evenemanget.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med ca 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika befattningar. De närmaste åren behöver vi rekrytera många personer årligen och stort personalbehov finns inom samtliga verksamhetsområden.

– Det är roligt att se att så många är intresserade av vad vi som kommun kan erbjuda, säger Markus Simu, GIS-ingenjör vid Luleå kommun och en av de som var med under dagen.

VR-teknik, drönare och fjärrstyrda kameror är exempel på modern teknik som kommunen använder sig av inom samhällpsplanering och samhällsbyggnad.

Luleå kommun deltog som vanligt på LARV-dagarna. Vårt tema i år var modern teknik. I vår monter kunde de som ville gå in i ett stort avloppsrör och med hjälp av VR-glasögon se en stadsmodell över ett tänkt framtida Luleå.

Tävlingssugna kunde också pröva att flyga och precisionslanda en liten drönare. De som lyckades landa inom utmärkt område kunde delta i utlottningen av fina priser.

två men vid en skärm

Niclas Karlsson och Andreas Wennberg jobbar i inspektionsbussen. Därifrån styr de kameran i avloppsrören.

Stor variation av intressanta jobb

I år hade vi förutom en monterplats även med oss vår inspektionsbuss, där personal visade hur vi idag med hjälp av modern teknik kan filma inuti avloppsledningarna.

LARV är ett tillfälle för Luleå kommun att visa på bredden av arbeten som finns inom kommunen, att det kan vara både stimulerande och utvecklande att arbeta kommunalt.

Text och bild: Anita Sundberg

22 januari 2020

Logotyp