Starka föreläsningar om våld

Vad är det som driver Incel-männen till ett så starkt kvinnohat att de i vissa fall också begår våldsdåd? Hur påverkar normer, bildspråk och attityder barns utsatthet för våld och sexuella övergrepp? Det är några frågor som diskuteras under En vecka fri från våld. Även författaren Maria Rashidi, som utsattes för en syraattack när hon sa att hon ville skiljas, föreläser om hedersrelaterat förtryck och våld, utifrån sin egen berättelse i boken Bränd Frihet.

En vecka fri från våld bjuder på en rad föreläsningar för att uppmärksamma våldet och hur vi kan jobba förebyggande. De flesta föreläsningarna kommer att webbsändas.

Nina Rung är en av föreläsarna under En vecka ri från våld.

Förebyggande arbete

Kriminologen och genusvetaren Nina Rung föreläser om barns utsatthet för våld och sexuella övergrepp, och hur vi kan minska den. Nina är en stark röst i den offentliga debatten och är en av grundarna av den ideella föreningen Huskurage. Nina beskriver hur normer, bildspråk och attityder får konsekvenser för barns utsatthet för våldet. Hon visar hur föräldrar och yrkesverksamma kan förstå barns utsatthet – och vad vi kan göra åt den.

Män som hatar kvinnor

Fler dödliga våldsdåd utförs av personer som definierar sig själva som incels. Det är individer som lever i ofrivilligt celibat och utvecklat ett kvinnohat. Föreläsningen handlar om den digitala incelkulturen som är en värld av män som inte får kärlek eller sex och känner självförakt, kvinnohat och utvecklar egna förklaringsmodeller till varför just de blir avvisade. Johan Fernquist, forskare på FOI – totalförsvarets forskningsinstitut – har tittat närmare på incelkulturen för att förstå vad som driver dessa män till att känna så mycket hat, och i värsta fall begå våldsdåd.

Utsatt för syrattack

Svensk-iranska Maria Rashidi är känd för sin kamp mot hedersvåldet i Sverige. Föreläsningen utgår från hennes självbiografi Bränd Frihet, som handlar om hennes liv då hon i åratal utsattes för hedersrelaterat våld och förtryck. ”Det är svårt att ta sig loss från hedersförtryck, men det är inte omöjligt att bli fri”, säger Maria Rashidi, som vill förmedla att varenda flicka och kvinna kan bli fria.

Se hela programmet för veckan här! Länk till annan webbplats.

FAKTA

  • En vecka fri från våld pågår 23–29 november.
  • Kampanjen är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN utifrån en vision om ett jämställt samhälle fritt från våld.
  • I Norrbotten arrangeras veckan av Länsstyrelsen, Luleå kommun, Tjejjouren Luleå, Kvinnojouren Athena, Kalix kommun, Polisen, Piteå kommun, Arjeplog kommun, Överkalix Kommun och Övertorneå kommun samt Rädda Barnen. Kampanjen stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Pressbild

Logotyp