Utökad samverkan Nord med räddningscentralen i Luleå

Räddningstjänster i 19 kommuner från Kiruna till Nordmaling ingår i Räddningssamverkan Nord, med räddningscentral i Luleå. Området har växt stadigt, framför allt senaste fyra åren, för att nu täcka ett område med 475 000 invånare. Tillväxten har krävt en ständig verksamhetsutveckling som nu har mynnat i nya rutiner.

Samverkan uppstod efter nya lagkrav på en gemensam ledning som är ständig övervakad. För media betyder detta att alla mediakontakter framöver går via SOS Alarm, i stället för via vakthavande befäl (tidigare inre befäl). SOS Alarms operatörer sitter bredvid vakthavande befäl och har exakt samma information som denne. Medborgarna berörs inte mycket av förändringarna, förutom att de gemensamma resurserna används på ett effektivt sätt.

Carl Johan Grönberg, verksamhetsutvecklare, visar Räddningssamverkan Nords upptagningsområde, från Kiruna till Nordmaling.

– Upptagningsområdet inom Räddningssamverkan Nord har växt med 149 procent sedan 2018. Fler invånare betyder även fler larm och ärenden att hantera samtidigt. Detta leder till att vi behöver se över att vi gör rätt saker. Det ska vara bättre samhällsskydd och medborgarservice, förklarar verksamhetsutvecklaren Carl-Johan Grönberg vid Räddningssamverkan Nord.

Eftersom vakthavande befäl och larmoperatörerna sitter bredvid varandra och delar samma information har man kommit överens om att SOS Alarm svarar på medias frågor för att avlasta vakthavande befäl.

– I och med att våra operatörer har exakt samma och delvis även större insyn i ärenden samt att vi är fler så kan alltid någon av oss svara på frågor. Det handlar om att krokar arm med varandra, helt enkelt, säger Helena Spets, platschef för SOS Alarm.

två kvinnor bakom skärmar

Tina Andersson (t v) och Karolina Windstam är larmoperatörer vid den nya räddningsstationen i Luleå.

Fräscha, välplanerade lokaler underlättar för samverkan

I den nybyggda Luleå Räddningsstationen vid Risslan i Luleå jobbar många blåljusverksamheter under samma tak. I ledningscentralen sitter SOS Alarm och räddningstjänsten ihop för en effektiv hantering av ärenden.

– Nu har vi rutiner för samverkan på plats i en ny station med fräscha och ändamålsenliga lokaler, så det känns jättebra, berättar Sandra Jonsson, gruppchef SOS Alarm.

SOS Alarm hanterar i Luleå nödsamtal från hela Sverige.

Läs mer om den nya Luleå Räddningsstation

FAKTA Raddningssamverkan Nord

  • 19 kommuner har beslutat om en ny överenskommelse för samverkan för ledning av räddningstjänst. Dessa är: Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Pajala, Övertorneå, Överkalix, Haparanda, Kalix, Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå, Skellefteå, Vindeln, Robertsfors, Vännas, Umeå, Bjurholm och Nordmaling.
  • Bakgrunden är lagkrav på att alla kommuners räddningstjänst måste ha en övergripande ledning som är ständigt övervakad. Därför har samverkan startat för att utnyttja synergieffekter, att använda resurserna bäst.
  • Organisationsförändringen innebär: enhetliga larmplaner införs i hela samverkansområdet, ett antal gemensamma ledningsfunktioner införs, SOS Alarms operatörer svarar på medias frågor i stället för vakthavande befäl. Ingångsvägarna är exakt samma.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Bild: Jennie Lind

Logotyp