Våren på väg: vi börjar sopa vägarna

Efter vinterns isgator återstår nu drivor med grus på vägarna som ska sopas upp. Du kan hjälpa till genom att flytta undan bilen, cykel eller annat som står på gatan när våra maskiner är på gång.

Våren är den tid då naturen startar på nytt efter vintern och det är mycket som måste städas undan för att ge plats för sommaren. Ett första vårtecken är de tjocka lager av grus som blivit kvar på våra gator och gång- och cykelvägar efter vinterns härjningar. Det har nu blivit dags att gå ut med kommunens sandupptagningsfordon för årets städning.

Många ton grus har spridits ut på vägar och gång- och cykelvägar under vintern. Nu när våren är här är grustäcket riktigt tjockt. Nu sätter den efterlängtade vårsopningen igång.

Starten för årets vårstädning har redan påbörjats i Luleå centrum men ett besvärligt bakslag i vädret har gjort att arbetet fått ta en paus. Så fort vägarna har torkat upp är arbetet igång igen. Det måste också vara plusgrader eftersom gatorna vattnas för att minska dammet vid upptagningen.

– Vi börjar med centrum, gång- och cykelvägar och busshållplatser. Därefter påbörjas sopningen av huvudgator, industiområden, bostadsgator och sist sopas grönytorna, säger Angelica Nilsson, produktonsledare vid stadsbyggnadsförvaltningen.

Det är ett trettiotal maskiner som rullar ut för att genomföra årets sandupptagning och arbetet beräknas vara klart i slutet av maj.

FAKTA

  • Läs om kommunens arbete med sand/grussopninglänk till annan webbplats
  • Varje år rullar ett 30-tal sandupptagningsfordon ut på våra gator för att sopa staden ren från grus och sand och innan skolavslutningen.
  • Generell turordning -Centrumhalvön sopas först, -Gång- och cykelvägar, busshållplatser och trottoarer​, -Övriga vägar som trafikleder, bussgator, bostadsgator sopas allra sist.
  • Arbetet pågår mellan kl. 06-22 i bostadsområden, men på trafikleder och i industriområden kan arbetet även komma att utföras under andra tider på dygnet.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Shutterstock

Logotyp