Annica hittade hem

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I andra delen av Vårt Luleås reportageserie "Vi valde Luleå" möter vi Annica Löfling som säger hon har flyttat till rätt plats. Hem.

För två år sedan bodde hon i en etta, inhyst i ett stenhus från 50-talet, med plastmattor och köksluckor som gulnat med åren. Eller en "helt vanlig" lägenhet i Stockholmsområdet, som Annica Löfling kallar det. För två år sedan satt hon tre timmar på tunnelbanan för att ta sig till och från jobbet som teknikkonsult inom läkemedelsbranschen. Alltid med andan i halsen. Alltid stressad.

– Många som jag pratat med tycker att levnadssättet i Stockholm är jättejobbigt – ändå fortsätter alla! Det gjorde mig jätteprovocerad, berättar Annica Löfling.

Annica Löfling lämnade Stockholm för Luleå och en projektanställning för att starta upp och etablera Hej främling! i Norrbotten. Nu, nästan två år senare, är hon kvar och känner sig hemma i Svartöstan.

På fyra år bytte hon jobb lika många gånger. Det kanske bara är fel på arbetsplatsen, tänkte hon. Men på det fjärde jobbet, som i teorin var perfekt, blev det ändå "pannkaka". Så för två år sedan, efter en knäskada och sjukskrivning, fick hon nog.

– Jag flyttade hem till mamma och skaffade hund, för jag ville inte ha hund i stan. Då kunde jag verkligen inte flytta tillbaka.

Hon ville göra någonting annat. Bo någon annanstans. Men vad och var? Efter ett tag scrollade hon förbi svaret på Facebook. I slutet av sommaren 2018 flyttade hon och hundvalpen Najlaa upp till Luleå, och Annica började jobba som verksamhetskoordinator för den ideella organisationen Hej främling! som jobbar med hälsa och innanförskap.

– Det är hur bra som helst att få jobba med människor, och att göra bra saker för de som kanske inte har möjlighet själva. Det är fantastiskt, säger Annica Löfling.

Annica Löfling på Clarion Hotel sense i Luleå där samtliga som är med i Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” träffades för att utbyta erfarenheter.

Annica sitter i en av kökssofforna i det tidstypiska 50-talsköket, med knarrande trägolv och knallgula köksluckor, och pekar på några av Svartöstans anrika trähus. På grannhuset där hennes bror bor, och där hon själv bodde den första tiden, och på det gula huset rakt över gatan.

Svartöstan är Luleå för Annica, berättar hon, och drömmen är att stanna här för alltid.

Tätt intill henne ligger Najlaa och sover. Plötsligt rycker hon till, sätter sig upp och fäster blicken på någonting utanför köksfönstret. Schäfern springer ut i hallen för att välkomna Annicas mamma – som också valt att flytta upp till Luleå.

– Vi försöker få upp min syster också, säger Annica och skrattar.

För snart två år sedan landade Annica i Luleå med bara ett fåtal av sina saker med sig. Projektanställningen för att starta upp och etablera Hej främling! i Norrbotten löpte under tolv månader. En anställning som förlängdes, och där hon fortfarande jobbar kvar. Idag packas hennes sista köksprylar, som Annicas mamma har med sig, in i skåpen.

– Det har aldrig känts som att jag har flyttat till något nytt och konstig. Mer som att jag flyttat till rätt plats. Hem.

Vem är Annica Löfling?

  • Ålder: 30 år
  • Gör: Verksamhetskoordinator för den ideella organisationen Hej främling!
  • Uppvuxen i: Mälardalen
  • Bor: Svartöstan
  • Favoritplats i Luleå: Hemma i Svartöstaden.
  • Beskriv Luleå med tre ord: Is, nattåg, gemenskap.

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

03 april 2020

Logotyp