Bäst i Sverige

När SM i breakdance hölls i Luleå hösten 2019 var det första gången det arrangerades så här långt norrut. Vinsten i soloklassen plockades hem av Luleådansaren Jacob Börlin. För Luleå Story berättar han om flow, finska rötter och om att våga röra sig utanför boxen.

Det var inte riktigt meningen att han skulle sitta här, just nu. I Södra Boxen, dansföreningen Exileds lokaler på Bangårdsgatan i Luleå. På hemmaplan efter tre år som frilansdansare i Finland. Men Jacob Börlin är inte ensam om att ha fått ändra sina planer. Coronavirusets framfart har stängt gränser och kraftigt begränsat vår rörelsefrihet. Så istället sitter han här, där allt en gång startade.

Jacob vill hitta en trygghet i improvisationen.


– Jag var med som elev på kurserna när Exiled drog igång som förening och träffade äntligen andra som var lika taggade som jag på att lära sig mer. Men det var inte förrän några år senare som jag verkligen blev förälskad i kulturen. Här har jag fått hela min grund men också lärt mig att våga drömma och satsa på det jag vill ha, säger Jacob Börlin.

Dansstilen breaking, eller breakdance som den kommersiellt kallas, är ett av elementen i den amerikanska hiphopkulturen från 1970-talet. Tillsammans med dj-ing, graffiti och rap är dansen i ständig utveckling och brukar delas in i fyra kategorier – toprock, footwork, freezes och power moves. En del b-boys och b-girls är skickliga inom en kategori medan andra är mer allround. Det viktigaste är att en sätter sin personliga prägel på rörelserna och gör dansen till sin egen.

– Inom breaking handlar det mycket om mötet med andra. Each one teach one brukar man säga. Samtidigt ska du alltid hitta din egen twist. Du vill aldrig sno något rakt av, säger Jacob Börlin och fortsätter:

– Min stil är nog… smidig, jag har ett visst funkigt flow. Jag brukar tänka att ens erfarenheter återspeglas både i kroppen och i dansen. Mitt fokus har skiftat en del. Förr var jag inne mycket på flexibilitet medan jag nu har gått tillbaka till grunderna med mycket footwork som jag försöker leka mer med. Jag märker tydligt att jag utvecklas i min rörelsekvalitet när jag testar andra stilar än just breaking.

Jacob Börlin

 

Efter nästan tio år med föreningen Exiled och gruppen Exiled Dance Crew, där han fortfarande är med, flyttade Jacob till Sköldinge mellan Örebro och Stockholm för att gå Five Styles på Åsa folkhögskola. Det innebar att han under ett år fick fördjupa sig i dansstilarna locking, popping, breaking, hiphop och house.

Där träffade han också ett gäng finska breakare som tog honom till Helsingfors och gruppen King Kontrast Crew, KKC. Därifrån har han frilansat, tagit klasser och hunnit sätta upp den egna soloföreställningen Jante som spelades i Norrbotten hösten 2018 – samt turnerat med Dansinitiativet.

– Finland kanske låter lite otippat men jag har finska rötter då min farmor var krigsbarn. Så jag kände att jag ville utforska den sidan lite. Och jag gillade det. Jag har fortfarande kvar mitt finska crew som jag ser som mina närmaste vänner, som familj.

Tillbaka till Luleå och Luleå Energi Arena där SM i breaking hölls i oktober 2019 – för första gången så långt norrut. Jacob, som just då befann sig i Umeå på turné med Dansinitiativets föreställning Mitt bland stjärnor, fick kasta sig på bussen till Luleå för att hinna tävla i soloklassen. En kategori som han vann innan det var dags att ta bussen tillbaka igen. Som Sveriges bästa.

– Det var en hektisk helg. Och jag har svårt att se det som att jag var bäst. Det handlar mycket om hur du mår och känner just den dagen, att vara i rätt mode. Just där och då var jag det.

Vad drömmer du om?

– Oj, jag vet inte. Fokus nu är att utvecklas som dansare så mycket jag kan. Jag vill hitta en trygghet i improvisationen. Det är en frihet att kunna röra sig utanför sin box. Någonstans vill jag också kunna lämna ett avtryck med min stil på den svenska breakingscenen. Det skulle nog betyda mer än att vinna tävlingar, säger Jacob Börlin.

– Jag har sökt till Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD), en fyra år lång utbildning i Österrike. Jag gick vidare från första audition men sen kom coronaviruset i vägen. Så vi får se. Sedan har jag väl en slags passiv dröm om att skriva en bok. Om vad vet jag inte ännu.

Exiled

Exiled är Luleås enda renodlade street- och breakdance- förening. Bildades 2007 och håller föreställningar, work-shops samt danskurser för barn, ungdomar och vuxna. Inom föreningen finns också street- och breakdancegruppen Exiled Dance Crew som tävlat och hållit i shower. 2018 invigdes föreningslokalen Södra Boxen.

Läs mer på exiledcrew.com.

Namn: Jacob Börlin.

  • Ålder: 24 år.
  • Bor: I Luleå.
  • Uppvuxen: På Hertsön i Luleå.
  • Gör: Frilansdansare och projektledare på Rädda Barnen för Summer vibe som hålls på Hertsötorget 15 juni-3 juli och på Porsöskolans gård 6 juli-24 juli.
  • Luleå med tre ord: Hemma, lugn, midnattssol.
  • Favoritplats i Luleå: Mormors lägenhet.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

29 juli 2020

Logotyp