Björx i centrum

I början av 1970-talet byggdes de första villorna på Björkskatan. Då kallades området Norra Björkskatan, eftersom nuvarande Lulsundet tidigare gick under namnet Björkskatan. Sedan dess har området vuxit och idag är Björx, som björkskataborna själva säger, en av de större stadsdelarna i Luleå.

Det är en vacker höstdag i början av september när Vårt Luleå besöker Björkskatans centrum. Utanför högstadieskolan har en klass idrott på schemat och ungdomarna värmer upp på fotbollsplanen.

Drönarbild över Björkskatans centrum.

På Björkskatan bor drygt 4 300 personer. I områdets centrum finns allt från livsmedelsaffär och bageri till högstadieskola och fotbollsplan. Och en hel del björkar som bilden visar. Namnet Björkskatan kommer troligen från att området ligger på en björkbevuxen udde.

Där träffar vi Kicki Blomquist, ordförande i Lira BK som är Norrbottens största fotbollsförening. I dagsläget har klubben drygt 700 aktiva spelare och ungefär 190 ledare.

– Väldigt många förstaklassare i vårt upptagningsområde börjar spela fotboll med Lira. Genom åren blir det en hel del barn och föräldrar som engagerat sig i vår förening, säger hon stolt.

Bygger ett lag

Kicki Blomquist har själv bott på Björkskatan i snart 40 år. Hennes första kontakt med Lira kom i början av 1990-talet när äldsta dottern började spela fotboll.

– Tio år senare blev jag en av lagledarna för yngsta dotterns lag. Då bestämde vi oss för att göra allt rätt från början. Vi läste massor med böcker om att bygga ett lag och gjorde flera studiebesök. Målet var att stärka tjejernas självkänsla genom fotbollen.

Arbetet blev lyckat och Kicki Blomquist blev invald i Liras styrelse 2004 och sedan ordförande två år senare. I fjorton år har hon skött ordförandeposten tillsammans med sitt ordinarie heltidsjobb.

– Jag har lagt väldigt många timmar av min fritid på Lira BK. Men det är så otroligt roligt!

Kicki Blomquist, ordförande i Lira BK, står på fotbollsplanen med ungdomar i bakgrunden.

Kicki Blomquist är ordförande i Lira BK och en välkänd profil bland björkskataborna. – Jag är ofta och tittar på lagens träningar, men jag klarar inte av att se matcherna. Då blir jag så nervös.


Pizza och golf i forna kyrkan

I forna Björkskatakyrkan öppnade Slice Pizza och Golf i början av året. Vid vårt besök står flera säckar nylevererad ved utanför ingången.

– Pizzorna bakas i vedeldad ugn, så 1,5 kubik ved räcker ungefär två veckor, berättar Simon Rosén, en av ägarna.

Utöver pizzerian finns en golfhall med simulatorer där spelare kan träna puttar och svingar. Golfhallen har självservice och kan bokas alla dagar i veckan.

– Just nu är det rätt lugnt, högsäsongen är från oktober till maj, säger han.

Desto större tryck är det på de napolitanska pizzorna.

– Våra pizzor är ett riktigt hantverk och degen är a och o. Den deg vi blandar under dagen kan vi börja grädda först nästa kväll. Vi har öppet fyra timmar och kan då göra max 120 pizzor. Därför säljer vi de flesta pizzor via förbokning.

Till vänster; Simon Rosen framför den stora pizzaugnen, till höger: Simon Rosén slår ett golfslag i golfhallen.

Till vänster: Den stora ugnen på Slice Pizza är tillverkad i Neapel och tar ungefär 4–5 timmar att elda upp till en bra kolbädd. Till höger: Simon Rosén chipptränar i golfhallen som ligger i den tidigare Björkskatakyrkan.


Omstart för bibblo

Biblioteket på Björkskatan har fått göra två omstarter på kort tid. När Björkskataskolan brann våren 2018 drabbades också biblioteket som ligger i samma byggnad. Efter saneringen var det öppet i några månader innan man fick stänga igen för ventilationsbyte.

­– Det har varit mycket arbete, men vi har återhämtat oss bra och besökarna har hittat tillbaka, säger enhetschef Sofia Lundmark.

Sedan i våras är biblioteket ett av Luleås två meröppna bibliotek. Det betyder att besökarna med hjälp av en nyckeltagg kan nyttja biblioteket även utanför ordinarie öppettider för att låna böcker, använda datorer, studera eller bara vara. Och meröppet är uppskattat.

– När jag kom till jobbet en morgon mötte jag en tjej som sa ”jag bara älskar det här”. Det kom direkt från hjärtat, berättar bibliotekarie Yvonne Nilsson.

Corona har inneburit att biblioteket fått anpassa sina programaktiviteter.

– Vi har till exempel pausat vårt handarbetskafé och sagostunderna för barn. Vi har börjat med take away-service där vi plockar ihop böcker och lämnar vid dörren, säger Sofia Lundmark.

Men omstarter har de som sagt varit med om förr. Viljan att väcka läslust finns kvar.

Personalen på Björkskatans bibliotek står framför en bokhylla och håller i böcker.

Enhetschef Sofia Lundmark och bibliotekarierna Jenny Åström, Yvonne Nilsson och Katarina Gulliksson (från vänster) har koll på vilka bokgenrer som är populärast: – Deckare har legat i topp i många år. Men feel-good växer och nu i coronatider har vi lånat ut många gör-det-själv-böcker och trädgårdsböcker. Barnen gillar roliga böcker, gärna i serieform.


Poppis bland barnfamiljer

Fotboll, pizza och böcker. Lägg till livsmedelsbutik, flera förskolor och skolor, hälsocentral, apotek, bageri, gym – och så förstås närheten till Ormberget.

Det är förståeligt varför Björkskatan är populärt, framför allt bland barnfamiljer.

FAKTA Björkskatan i siffror

  • 4334 invånare (2019-12-31)
  • Medelålder 42 år
  • Fyra förskolor (varav en fristående)
  • Fyra skolor; två låg- och mellanstadieskolor, en högstadieskola samt en fristående f-9-skola
  • Tre pizzerior
  • Sevärt: Stadsdelsparken med spegellabyrint, Ormberget, idrottsplatsen med klätterställning och skateboardyta.
  • Varför heter det Björkskatan? Även infödda Luleåbor har svårt att lära sig att stadsdelen heter Björk-skatan och inte Björks-gatan. Namnet kommer troligen från att området ligger på en björkbevuxen udde. Det fornnordiska namnet för udde är skata.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Magnus Stenberg

06 oktober 2020

Logotyp