En svårförklarad kärlek

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I åttonde delen av Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi Caroline Johansson.

– Det finns tid här, tid att göra det jag vill. Tid att leva.

”Duh! Duru-du-du. Duru-duru-duu!” Ett hav av rött, svart och gult skanderar ut hejaropen i takt med musiken medan de vevar sina flaggor, halsdukar – ja, egentligen allting som kan vevas. När speakerrösten meddelar Emma Nordin som målskytt vrider Luleåfansen upp energin till ett regelrätt vrål. ”En svårförklarad kärlek” beskriver Caroline Johansson intresset, eller kanske till och med passionen, som fick henne vända hem till Norrbotten igen.

Efter år av hemlängtan valde Caroline att vända hem till Norrbotten igen. Till lugnet, familjen och inte minst Luleå Hockey.

2007 flyttade hon från Kalix till Uppsala för att plugga statsvetenskap. Se något nytt. Testa vingarna. Det blev år som hon ”inte ångrar för en sekund” men också år i arbetslivet där hon jobbade mycket. Kanske lite för mycket.

– Jag började omvärdera saker. Det livet jag levde uppfyllde inte riktigt kravet för vad jag tycker är livskvalitet, säger Caroline Johansson.

”Powerplayspelet fortsätter att leverera!” Någon lutar sig närmare för att också se den lilla mobilen som står lutad mot ett vattenglas. Efter ett tag tittar Caroline upp från matchen och ansluter blicken i samma riktning som sina kollegor, mot hovmästaren som presenterar julfestens meny. ”Jag planerade hela mitt liv efter Luleå Hockey” minns hon. Och det blir ju några matcher när en följer både dam- och herrlaget.

Det är snart december, och slutspurten innan några veckors ledighet. Som vanligt ska hon hem, hem till Kalix och stugan på Rånön. Hem till lugnet. Familjen. Luleå Hockey. Men den här julen slutar inte, som flera gånger tidigare, i gråt på Luleå airport.

– Jag gick runt med en hemlängtan i så många år, och den eskalerade till slut.

Caroline Johansson passade på att prata med övriga i reportageserien” Vi valde Luleå” när de alla träffades på Clarion Hotel sense.

Pusselbitarna föll på plats

Det fanns hur mycket som helst att göra i Stockholm, men ingen tid att göra det. Den slukades av pendling och energin försvann in i deadlines. Men även om hon flyttade upp för fritiden, för livet utanför jobbet, så var karriären fortfarande viktigt. Den skulle bara inte ta upp hela livet.

Handflatan i sidan på stolen ger henne lite extra styrka för att kunna ta sats och sätta sig bekvämt. Något som är svårt när du är två veckor från beräknad förlossning. ”Ja, hur långt kan det vara” säger hon och kisar ut genom kontorsfönstret mot lägenheten några hundra meter bort.

– Det var som att alla pusselbitar – jobb, bostad och till och med sambo – föll på plats så fort jag bestämt mig för att flytta upp.

Dam- och herrlaget spelar ungefär tre hemmamatcher i veckan. Under en vanlig säsong, när hon inte är gravid, står hon alltid, alltid, alltid på H-läktaren. I havet av rött, svart och gult. I medgång - och motgång. Det är inte längre ”en kärlek på distans.”

– Det finns tid här, tid att göra det jag vill. Tid att leva. Livskvalitet helt enkelt.

Vem är Caroline Johansson?

  • Ålder: 34 år.
  • Bor: I centrala Luleå.
  • Uppvuxen: I Kalix.
  • Gör: Projektledare och planner på kommunikationsbyrån Vinter.
  • Luleå med tre ord: Världens bästa stad.
  • Favoritplats: Ishallen Delfinen.

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand 

18 juni 2020

Logotyp