Hemma i skärgården

Årets bygd 2020 är Luleå skärgård. Med sina 1 312 öar, kobbar och skär är skärgården inte bara ett populärt besöksmål. Det är även hemma för drygt 100 Luleåbor. En av dem är Johnny Stålarm, 53. Han är öbo och yrkesfiskare med sin permanenta adress på Hindersön.

Det är första veckan i maj när vi kliver ombord på Condor Shippings svävare i Hindersöstallarna för att ta oss ut till Johnnys hem på Hindersön. För två veckor sedan körde Johnny bil på samma sträcka, för en vecka sedan skoter. Och om ytterligare en vecka är det dags för sjösättning av båten. Condor Shipping kör svävaren vi färdas med för kommunens räkning. De levererar livsmedel och kör Luleåbor till och från öarna. En sorts beställningsbar taxitrafik för kommunens öbor för just denna årstid, mellan stadig is och öppet vatten.

Johnny Stålarm har bott på Hindersön i närmare 27 år. Här i sin sjöbod ute på bryggan.

Trots lite vind tar sig svävaren nästan sömlöst mellan is och vatten. I 22 knop och cirka 30 centimeter ovanför ytan rundar vi Stor-Skränmåsören, passerar Storbrändön och Långön, och sätter kurs mot Luleå skärgårds näst största ö till ytan, Hindersön.

Det är som att årstiden skiftar framför våra ögon, ömsom vatten och ömsom glittrande snö. Här och där kikar en säl nyfiket upp och uppradat granris i isen visar var den nio kilometer långa isvägen var plogad för en månad sedan. En halvtimmes svävarfärd senare når vi bryggan i Norrisund där Johnny möter upp oss.

– Våren är den finaste årstiden här i skärgården tycker jag. Det händer så mycket, snön smälter och allt väcks till liv. Det ser annorlunda ut från dag till dag, säger Johnny när vi vandrar upp mot hans hus.

Att bo i skärgården kan ha sina logistiska utmaningar. Johnny menar dock att det mesta går att lösa med lite resurser och planering. Johnny själv äger båt, skoter och en hydrokopter som han använder när isen inte riktigt bär.

– På våren kan det röra sig om bara några dagar mellan skoter och båt. På hösten är det en lite längre period då isen ska lägga sig, då kan jag vara fast här ett tag. Då gäller det att planera med matinköp, berättar han.

Som yrkesfiskare fångar Johnny in lax, sik och öring under sommaren och på hösten trålar han siklöja. 

Den röda Norrbottensgården med vita knutar och blå dörr tillhörde en gång Johnnys farmor och farfar. Sedan 27 år tillbaka är det Johnnys hem. Runt omkring på ägorna finns fler byggnader, bland annat en ladugårdslänga som tidigare var hem till gårdens kor. Idag används den för löjrommen som Johnny klämmer på hösten. Han är yrkesfiskare vilket för honom innebär att fånga in lax, sik och öring under sommaren och tråla siklöja för Kalix löjrom under hösten. På vintern ägnar Johnny sig åt sitt skogssågverk och plogar ön å kommunens vägnar. Laxfisket är nog ändå vad han njuter mest av.

– Det är kul med stora fiskar och roligt när det sprattlar i båten, berättar Johnny och skiner upp.

Tillsammans med sin bror Kenneth har Johnny drivit fiskeverksamhet sedan 1993. Verksamheten drog igång i samma veva som bröderna flyttade ut till ön. Johnnys bror Kenneth gick tragiskt bort i cancer i början av året vilket innebär en stor omställning för Johnny.

– Det är tungt, jag och Kenneth har delat livet i allt. Vi var alltid ute här på Hindersön tillsammans och fiskade ihop ända till oktober förra året, berättar Johnny med känslofylld blick.

Från denna sommar kommer en brorson till Johnny att ansluta fiskeverksamheten som således får leva vidare. Det innebär också att det blir femte generationen Stålarm som fiskar i Luleå skärgårds vatten.

Bakom Norrbottensgården breder ängarna ut sig och påminner om det tidigare jordbrukslandskapet. På gården finns traktorer, grävmaskiner och båtar. Nio laxfällor står prydligt uppradade i väntan på arbete. Solen skiner och de enda ljud som hörs är vattnet som porlar i en bäck och fåglarnas kvitter. Det är en sådan dag som kan få vem som helst att vilja byta hemadress.

– Det stora med att bo så nära naturen, skiftningarna mellan årstiderna och friheten är något som jag verkligen uppskattar med att bo i skärgården. Jag har svårt att tänka mig något annat, säger Johnny.

Till vänster i bild syns det populära utflyktsmålet Jopikgården på Hindersön. Det drivs av Luleå Archipelago Adventures. Eric Schlemme är en av delägarna, här tillsammans med en av gårdens sju siberian huskyvalpar. Till höger syns Johnny Stålarms laxfällor som står uppradade på hans gård.

Luleå skärgård i siffror

  • 1 312 öar, kobbar och skär
  • 12 öar är bebodda
  • 111 personer är skrivna i Luleå skärgård
  • 59,7 år medelålder
  • 56 gästbäddar i kommunens skärgårdsstugor
  • 10 kommunala gästhamnar
  • 8 bastuanläggningar
  • 8 veckor är det högsäsong för turbåtarna i Luleå skärgård (18 juni - 16 augusti)

Se och uppleva:
Besök skärgårdskapellet på Småskär, Kluntgubben och de gamla labyrinterna på Kluntarna.
Upplev skärgårdsmuseet och den gamla hattkvarnen på Junkön, fiskeläget och kristusstatyn på Hällgrundet utanför Brändöskär.
Ta en tur till Klubbvikens havsbad på Sandön, Jopikgården och den gamla gruvan på Hindersön.
För fler tips, besök Luleå turistcenter.

Text: Stina Östman

Foto: Jennie Pettersson

18 juni 2020

Logotyp