Inspiration och nya intryck från Ryssland

Ungdomar och fritidspersonal från Luleå har besökt Murmansk i Ryssland. Temat för resan var att lära av varandra om ungdomsverksamhet, sociala medier och demokrati. Sebastian Landin Olsson, Nissrin Ghezeire och Amanda Lundbäck som besökte Murmansk går tredje året på estetik- och medieprogrammet på NTI-gymnasiet. 

Det formella syftet med resan var att lära av varandra kring sociala medier för unga och knyta internationella kontakter. Men resan gav också mycket annat.

– Vi tittade på vad de har för unika sociala medier i Murmansk, sedan vilka som är gemensamma. De har till exempel Instagram, men inte Snapchat, däremot ett eget socialt media som heter V-kontakte, säger Sebastian Landin Olsson.

– Det var givande att få höra hur deras sociala medier fungerar och hur de kunde använda sina egna medier. Det fanns skillnader jämfört med hur vi gör, säger Nissrin Ghezeire.

Hela den svenska delegationen.

Inspirerande volontärarbete

Under resan besökte Luleåborna ett ungdomshus med lite äldre ungdomar.

– Ungdomarna där gjorde volontärarbeten för att tillexempel rädda djur eller plocka skräp, vilket de kan använda på sitt CV och när de ansöker till universitet. De gjorde arbetet frivilligt och på fritiden, säger Amanda Lundbäck.

– Det skulle vara intressant att se något liknande i Sverige. Här är vi lite mer egoistiska och vill att fritiden ska vara vår egen tid. Men om det fanns uppdrag som man sporrades att ta genom att få poäng skulle det vara motiverande, säger Sebastian Landin Olsson.

– Man skulle även träffa andra utanför skolan och göra annat än bara skolarbete. Luleå är litet och alla kan inte hålla på med sport. Volontärarbete kan öppna nya dörrar och skapa kontakter, säger Nissrin Ghezeire.

Pojke fotograferar

Sebastian dokumenterar. Foto: Amanda Lundbäck.

Vänskap via tolk och Google translate

Den mesta kommunikationen gjordes med hjälp av en tolk. Ungdomarna lärde sig även en del nyckelord på ryska, som tack, hej och hejdå. Förväntningarna på Ryssland visade sig till viss del utgå från föråldrade föreställningar.

– Jag hade tänkt att det skulle vara strikt och dunkelt, men vi mötte glada människor som inkluderade oss direkt, säger Sebastian Landin Olsson.

– Vi skojade och vi kände oss välkomna. Det var en väldigt vänskaplig kontakt och vi lärde oss om vilka felaktiga föreställningar vi har om Ryssland. Folk var öppna och trevliga, säger Amanda Lundbäck.

– En grej som chockade mig var att maten var så god, det bästa jag ätit i hela mitt liv. Rätterna bestod av traditionella soppor, sallader och sedan olika varmrätter, säger Sebastian Landin Olsson.

– Jag hade väntat mig strikta regler som jag måste följa, men jag upplevde inte det. Ett hinder var att få personer kunde engelska. När jag skulle köpa ett mobilskal använde jag Google translate för att kommunicera med försäljaren, säger Nissrin Ghezeire.

Pojke fotograferar

Nissrin Ghezeire och Amanda Lundbäck.

Viktigt att resa miljövänligt

Besöket var två dagar långt plus två resdagar. Innan resan skrev Amanda till kommunens projektledare angående miljöaspekten. ”Varför anordna saker för ungdomar om man inte tänker ge dem en framtid?” skrev hon i sitt mejl och syftade på att olika resesätt har olika påverkan på klimatet. Amanda hade kollat upp skillnaden i koldioxidutsläpp, pris och tidsåtgång mellan flygresa och bussresa. Buss visade sig vara mer miljövänligt, flexibelt, snabbare och billigare. På Amandas initiativ valde kommunen att åka buss.

– Personligen tycker jag också det är mysigare att åka buss, säger Amanda Lundbäck.

Sebastian håller med.

– Man slipper springa runt som galna höns på en flygplats.

FAKTA

  • En motsvarande delegation från Murmansk besökte Luleå i oktober 2018, läs om besöket här.
  • Projektet Social Media for Youth Councils drivs av Barents Road International Organisation och Murmansk ungdomshus.
  • Projektet finansieras av Svenska institutet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Amanda Lundbäck

Logotyp